Au inceput lucrarile la statia de epurare din municipiul Ramnicu Valcea

statie-epurare-valcea.jpgPe 22 februarie, lucrarile la statia de epurare din municipiul Ramnicu Valcea au fost demarate in mod oficial in prezenta primarului municipiului Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, si a reprezentantilor consortiului german responsabil cu aceasta lucrare.
Reabilitarea statiei de epurare a apelor uzate din municipiul Ramnicu Valcea este parte a unui proiect mai complex, co-finantat de Uniunea Europeana prin programul ISPA, care implica reabilitarea si a alimentarii cu apa si a canalizarii din municipiu. Valoarea intregului proiect este de 29.000.000 euro, din care 75% reprezinta asistenta financiara nerambursabila din partea UE, iar 25% co-finantare locala, asigurata printr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii. Totodata, autoritatile locale, impreuna cu operatorul acestui serviciu in municipiu – SC ACVARIM SA – s-au obligat la realizarea unui program propriu de reabilitare a retelelor de alimentare cu apa existente, program care s-a soldat, pana in prezent, cu investitii de aproximativ 800.000 euro.

Construirea unei noi statii de epurare in locul celei deja existente in sudul municipiului urmareste ca efluentul deversat in raul Olt sa corespunda cerintelor impuse de directivele Uniunii Europene si ale normativelor nationale in vigoare. Conform datelor tehnice cuprinse in memorandumul de finantare, capacitatea de preluare a apelor uzate va fi de 39.000 de metri cubi. Pe langa lucrarile efective de la statia de epurare, consortiul care a castigat licitatia mai are de reabilitat cladirea administrativa si de dotat laboratorul aferent cu aparatura prescrisa de normele europene. Termenul de finalizare a acestei lucrari este luna decembrie 2009. In cadrul aceluiasi proiect se vor mai realiza, printre altele, extinderea cu 19 km a retelei de alimentare cu apa (in felul acesta aproximativ 5.000 de ramniceni urmand sa beneficieze de sistemul centralizat de alimentare cu apa) si cu15,5 km a retelei de canalizare pentru deservirea a aproximativ 6.000 de cetateni.

Municipiul Ramnicu Valcea mai beneficiaza de inca un program de finantare pe masura ISPA, respectiv managementul deseurilor, care consta in inchiderea actualei rampe de deseuri de la Raureni, construirea uneia noi in zona Feteni, precum si a unei statii de compost. Si acest al doilea program, ca si cel care vizeaza alimentare cu apa, canalizare si epurarea, se desfasoara in graficul convenit cu Oficiul de Plati si Contracte Phare.