Au început lucrările la primul dintre cele două poduri ale Cetăţii Făgăraş

Primăria municipiului Făgăraş a anunţat, marţi, că au început lucrările de construcţie a podului de stejar de pe latura de nord a Cetăţii, primul dintre cele două din obiectivul turistic, şi care ar urma să se finalizeze până la sfârşitul anului.

Au început forările pentru construcţia podului de pe latura de nord a Cetăţii Făgăraş. Acesta este primul dintre cele două pe care le va avea edificiul la finalizarea restaurării. Sunt foraţi 14 piloţi la o adâncime de peste 10 metri, urmând să se armeze şi să se betoneze. Deasupra lor va fi montată o grindă, apoi se va construi podul din lemn de stejar. După ce va fi finalizat – în cursul acestui an, potrivit constructorului – accesul în cetate va fi permis pe aici, astfel încât să înceapă lucrările pentru podul mobil – pe latura de est (actuala intrare)“, au arătat, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Compartimentului de relaţii publice al Primăriei Făgăraş.

Conform aceleiaşi surse, până în prezent au fost restaurate bastionul Cuptorului şi bastionul Toboşarului, în curtea exterioară au fost realizate reţelele de apă pluvială şi menajeră şi montaţi hidranţii şi au fost executate săpături la viitoarele ateliere meşteşugăreşti. Totodată, bolta de la fosta pulberărie de pe latura de sud a fost reconstruită “de la zero”. De asemenea, în prezent, se munceşte şi la refacerea acoperişului.

Lucrările de restaurare a Cetăţii au început în mai şi ar urma să se încheie în 2022. Valoarea investiţiei este aproximativ 30 de milioane de lei.

Atestată din secolul al 15-1ea, Cetatea Făgăraşului este singura fortificaţie din ţară care mai este înconjurată de apă. AGERPRES