Au început lucrările de modernizare și dezvoltare a Aeroportului Internațional Iași

adomnitei_escavator.jpgPe 7 august au început lucrările pentru construcția noii piste la Aeroportul Internațional Iași, în lungime de 2400 metri. Evenimentul a avut loc în Capătul Sud al Pistei, la Stația Meteorologică, pe locul în care constructorul a mobilizat o parte a utilajelor și a muncitorilor pentru demararea lucrărilor. Cristian Adomniţei, Președintele Consiliului Județean Iași, instituția din bugetul căreia se realizează acest proiect, a extras prima cupă de pământ cu excavatorul pentru a marca acest moment inaugural.

Cristian Adomniţei a subliniat importanța evenimentului de astăzi pentru viitorul Județului și pentru dezvoltarea Iașului. “În ultimii 23 de ani am trăit raportându-ne mai mult la trecut decât la viitor. Acum, aici, asistăm la renaşterea Iaşului ca unul dintre principalele centre economice ale ţării. Vedem astăzi un Iaşi care s-a întors cu faţa către viitor, un Iași care este încrezător în forţele sale. Construcția Aeroportului înseamnă construcţia unui proiect de căpătâi, fundamental pentru comunitatea noastră, iar începrea lucrărilor la noua pistă este începerea unui nou drum: un drum al bunăstării, un drum care va însemna noi oportunități și noi energii pentru orașul nostru”.

“Totodată, acest moment este încununarea consensului politic pe care l-am generat în Consiliul Judeţean şi sper că această atitudine să caracterizeze şi de acum încolo administraţia pe care o conduc. În ultimul an de zile am pus proiectele judeţului înaintea politicului sau al partizanatului. Oamenii s-au săturat de gâlceavă şi îşi doresc lucruri concrete. Am reuşit să creăm consens generator de proiecte concrete şi cred că n-ar fi bine să ne schimbăm”, a declarat Cristian Adomniţei.

Amfitrionul evenimentului a fost Marius Bodea, Directorul-General al R.A. Aeroportul Iași. “Graficul de execuție este de 25 de luni. Eu îmi doresc ca acest termen să fie devansat, astfel încât lucrările să fie finalizate înainte de termen. Ar fi atât în beneficiul constructorului, cât și în beneficiul ieșenilor”, a spus Marius Bodea.

Cristian Adomniţei a reamintit că modernizarea Aeroportului se realizează în totalitate din bani de la bugetul local și că nu și-a pierdut speranța în sprijinul guvernamental pentru acest proiect. „Eu încă îmi pun speranța că actulul Guvern USL, investit cu un vot masiv și de către ieșeni, va aloca fonduri pentru acest obiectiv vital în procesul de dezvoltare al județul nostru”, a declarat Președintele Consiliului Județean Iași.

Asocierea Max Boegl România, SC Vega ’93 SRL şi SC UTI Grup SA a câștigat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru realizarea suprafețelor de mișcare aferente unei piste noi cu lungimea de 2.400 metri în R.A. Aeroportul Iași. Valoarea contractului este de 139.128.551,47 de lei, fără TVA. Termenul de finalizare este de 25 de luni, în acest termen fiind inclusă și proiectarea. Contractul prevede execuţia lucrărilor în vederea realizării suprafeţelor de mişcare aeroportuare aferente unei piste noi cu lungimea de 2.400 de metri. Concret, lucrările vor include realizarea pistei de decolare – aterizare, căii de rulare, extinderii platformei şi a drumului perimetral, instalaţiei de balizaj, canalizării pentru ape fluviale, precum şi a serviciilor de proiectare pentru toate cele menţionate anterior.

Strategia de dezvoltare pentru perioada 2014-2020 a Județului Iași va avea în vedere completarea acestor investiții cu celelelate trei module prevăzute în planul general de dezvoltare și modernizare a Aeroportului Iași: construirea unui nou terminal de pasageri, a unui terminal cargo și a unui hangar.