”Hackathonul studențesc: România fără dosar” este modalitatea prin care studenții pot contribui la accelerarea procesului de debirocratizare și de simplificare a proceselor administrative. Totodată, sunt puse bazele unui spațiu de lucru în care resursele de creativitate și inovație ale studenților sunt valorificate în beneficiul oamenilor.
Editia 2022: România pe ghiseul.ro
A doua ediție din ”Hackathonul studențesc: România fără dosar”, continuă misiunea de a identifica metode și mecanisme prin care administrația publică să ofere servicii publice eficiente pentru oameni: fără drumuri suplimentare la ghișeu, fără hârtii în plus și fără timp pierdut. „Legea subțierii dosarului cu șină”, aplicabilă de la 1 ianuarie 2022, conține și alte prevederi pe lângă interzicerea solicitării de copii după documentele emise tot de stat.
Una dintre acestea constituie și tema pentru prezenta ediție. Instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale au obligația de a oferi metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul altor sisteme de plată, Soluția pusă la dispoziție gratuit de Autoritatea pentru Digitalizarea României este ghiseul.ro În cadrul acestei ediții, provocăm echipele de studenți selectate să creeze o campanie de comunicare prin care să încurajeze plata digitală în loc de numerar, eliminând astfel chitanța din dosarul cu șină și susținând înrolarea pe ghișeul.ro.
În 2021, Hackathonul studențesc a avut ca temă eliminarea copiilor de buletin de la ghișele primăriilor din toată țara.
În cadrul acestei ediții, provocăm echipele de studenți selectate să creeze o campanie de comunicare prin care să încurajeze plata digitală în loc de numerar, eliminând astfel chitanța din dosarul cu șină și susținând înrolarea pe ghișeul.ro.
- O campanie pentru publicul larg, încurajând toate clasele sociale și grupele de vârstă să plătească electronic;
sau
- O campanie către instituțiile publicepentru a încuraja integrarea cu ro.
Perioada de înscrieri: 17-24 Octombrie
Pe 1 noiembrie va avea loc anunțarea echipelor care vor intra în competiție, live pe romaniafaradosar.ro
Cine se poate înscrie?
Orice student de la orice universitate din România poate participa la acest hackathon. Candidații trebuie să completeze formularul de pe site-ul romaniafaradosar.ro cu o scurtă descriere a membrilor echipei, însoțită de un eseu (maximum două pagini în total) prin care să arate motivația din spatele participării la realizarea acestei campanii. Recomandăm ca descrierile să fie pertinente și redactate într-un mod profesionist.
Premii
Premiul I
- Un internship pentru fiecare membru al echipei în cadrul Camerei Deputaților;
- Un voucher eMAG în valoare de 400 de lei pentru fiecare membru al echipei;
- Cadouri de la VISA și InnovX by BCR;
- Acces la un tool de ultimă generație ce te va ajuta să îți alegi cariera potrivită, oferit de Ascendis.
Premiul II
- Un internship pentru fiecare membru al echipei în cadrul Ediției de Dimineață;
- Un voucher în valoare de 300 de lei eMAG pentru fiecare membru al echipei;
- Cadouri de la VISA și InnovX by BCR.
Premiul III
- Un voucher eMAG în valoare de 200 de lei pentru fiecare membru al echipei;
- Cadouri de la VISA și InnovX by BCR.
Regulament
„Hackathonul Studențesc: România fără dosar” este destinat studenților din cadrul tuturor facultăților acreditate de pe teritoriul României. Pentru a participa trebuie să-ți faci o echipă alcătuită din doi sau patru membri și să o înscrii pe site-ul romaniafaradosar.ro. Componența echipei va rămâne aceeași din momentul în care v-ați înscris și până la finalul competiției.
Ce trebuie să cuprindă aplicația?
Candidații trebuie să completeze formularul de pe site-ul romaniafaradosar.ro cu o scurtă descriere a membrilor echipei, însoțită de un eseu (maximum două pagini în total) prin care să arate motivația din spatele participării la realizarea acestei campanii. Recomandăm ca descrierile să fie pertinente și redactate într-un mod profesionist.
Care sunt criteriile de selecție?
În ceea ce privește selecția celor zece echipe participante, se va lua în considerare capacitatea echipei de a oferi o descriere ieșită din comun a membrilor acesteia și calitatea argumentării cu privire la motivația pentru participarea în cadrul competiției. Se punctează și redactarea eseului într-o manieră profesionistă.