deseuri3.jpgRecepţia lucrărilor de construcţii pentru închiderea vechiului depozit de deşeuri neconforme de la Moineşti a avut loc, miercuri, în prezenţa reprezentanţilor Consiliului Judeţean şi autorităţilor locale beneficiare ale investiţiei.

Acest depozit este primul finalizat în judeţul Bacău cu sistem de degazare activă ce include o instalaţie de captare şi ardere automată a biogazului. Valoarea lucrărilor de închidere a fost de 5.640.015 lei din care partea de impermeabilizare a reprezentat aproximativ jumătate din această sumă.

Depozitul neconform de la Moineşti, ce fusese deschis în anul 1976 îşi încetase activitatea ca urmare a neconformităţii cu standardele UE ce prevăd nivelarea terenului, drenarea apei de suprafaţă, impermeabilizarea suprafeţei terenului, etanşarea suprafeţei de peste 15.800 mp cu geocompozit bentonitic pentru asigurarea izolării complete a corpului depozitului de mediul înconjurător, extracţia gazului din depozit şi îngrădirea perimetrului.

Închiderea depozitului neconform de la Moineşti, alături de operaţiunile asemănătoare pentru cele de la Oneşti, Moineşti, Buhuşi, Comăneşti, Târgu Ocna şi construcţia celulei doi a depozitului judeţean de la Bacău fac parte din proiectul ‘Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Bacău’, a cărui valoare de implementare se ridică la 148.508.333 lei (44.764.899 euro), din care valoare eligibilă este de 136.973.628 lei (35.718.429 euro). Cofinanţarea Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) reprezintă 80% adică 109.578.904 lei (26.703.766 euro), 18% se asigură de la bugetul de stat în valoare de 24.655.252 lei (6.008.347 euro), iar contribuţia financiară totală a beneficiarului, Consiliul Judeţean Bacău, este de 14.274.176 lei (3.478.537 euro).

Contractul de realizare a investiţiei a fost semnat în luna decembrie a anului 2011 de Dragoş Benea, preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, instituţie având calitatea de Autoritate Contractantă şi asociaţia de firme S.C. Iridex Group Construcţii S.A. SC Hidroconstrucţia SA şi SC Finara SRL.

Lucrările de construcţii la investiţiile nominalizate în proiect au demarat pe 30 mai 2012, în lunile ce au mai rămas până la finele acestui an urmând a fi finalizate toate obiectivele prevăzute, anul 2014 fiind rezerva perioadei de garanţie şi notificare a defectelor.

„Finalizarea la timp şi cu succes a obiectivelor contractului de lucrări va contribui decisiv la îndeplinirea mai multor obiective stabilite la nivel judeţean, cât şi a obligaţiilor specifice asumate de România prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Bacău fiind în concordanţă cu legislaţia Uniunii Europene, Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, Planul Regional de Gestionare a Deşeurilor pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Est şi Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor”, a declarat Nina Chiper, manager al Unităţii de Implementare a Proiectului, compartiment separat în cadrul Consiliului Judeţean Bacău. AGERPRES