Ateneul “Nicolae Balanescu” din Giurgiu a fost repus in functiune

giurgiu_ateneu1.jpgEpiscopul de Giurgiu, Ambrozie, a condus, pe 25 aprilie, slujba de sfintire a Ateneului Nicolae Balanescu cladire repusa in functiune cu ocazia aniversarii Zilei municipiului Giurgiu, al carui patron spiritual este Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. Cu aceasta ocazie a fost organizat la Ateneu si un spectacol de gala prezentat de Orchestra Simfonica a Filarmonicii orasului Ruse, Bulgaria.

Cladirea Ateneului Nicolae Balanescu a fost inaugurata la 20 noiembrie 1940, fiind donata comunitatii de Nicolae Balanescu. Ea a functionat cateva zeci de ani dupa care, in perioada comunista, a fost data uitarii si a intrat in paragina, fiind in pericol de a se prabusi.

Administratia locala a initiat in urma cu trei ani un proiect privind reabilitarea cladirii Ateneului, din fosta cladire a ramas doar fatada originala, restul cladirii fiind reconsolidata si reconstruita. Spatiul cladirii a fost extins astfel incat sala mare de spectacole are 420 de locuri. Totodata, au mai fost amenajate sali de expozitii, de repetitii, cabine pentru artisti. La amenajarea cladirii au fost folosite materiale de constructie moderne, sticla, marmura si granit, salile de spectacole sunt dotate cu instalatii de climatizare, sonorizare moderna.

Reabilitarea cladirii Ateneului Balanescu a costat 18 milioane de lei, trei milioane de lei fiind asigurate de la bugetul de stat, restul fiind contributia administratiei locale. La concertul de gala organizat cu ocazia inaugurarii cladirii ateneului au participat primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, prefectul judetului Giurgiu, Petre Rosu, viceprimarii Constantin Preda si Liviu Clejan, presedintele Consiliului Judetean Giurgiu, Dumitru Beianu, si oaspeti din orasul Ruse, precum si din orasul Dunajvaros din Ungaria, cu care municipiul Giurgiu este infratit.