Noua conducere a Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) solicită o nouă reorganizare administrativ-teritorială a ţării, după model european, continuarea descentralizării, o lege a zonelor metropolitane şi digitalizarea bazelor de date, potrivit unui comunicat de presă transmis pe 23 decembrie.

Conform sursei citate, preşedintele AMR, Emil Boc, a sintetizat în prima şedinţă a Comitetului Director priorităţile pentru mandatul 2020-2024, şi anume: reorganizarea administrativ-teritorială, finanţarea autorităţilor publice locale, Legea zonelor metropolitane şi a aglomerărilor urbane, harta serviciilor furnizate în municipiile AMR, continuarea procesului de descentralizare, precum şi digitalizarea şi interconectarea bazelor de date.

„România este singura ţară din Uniunea Europeană, din cadrul fostului bloc comunist, care are o lege a organizării administrativ-teritoriale a ţării din perioada regimului comunist (1968). Această lege, fundamentată pe principiul centralismului democratic, specific regimului comunist, este in contradicţie flagrantă cu principiul subsidiarităţii care stă la baza construcţiei şi funcţionării Uniunii Europene. De asemenea, această lege, constituie un obstacol major in calea modernizării României, a debirocratizării şi a absorbţiei mai eficiente a fondurilor europene”, precizează sursa citată.

De asemenea, AMR solicită continuarea procesului de descentralizare cu respectarea principiului potrivit căruia „Nicio descentralizare de sarcini către administraţia publică locală nu poate fi făcută fără o descentralizare a resursei financiare aferente. Resursa financiara trebuie să fie precisă, cuantificabilă şi cu caracter permanent”.

Primarii solicită plata online a tuturor taxelor şi impozitelor şi emiterea în format digital a tuturor autorizaţiilor şi avizelor emise de administraţia locală şi centrală.

„UAT-urile trebuie să-şi asigure din resurse proprii cheltuielile cu standardul minim de servicii publice. Este absolut necesară reorganizarea administrativ teritorială şi legiferarea zonelor metropolitane. Este important să stabilim principii şi soluţii de finanţare pentru administraţiile locale pe baza unor mecanisme asemănătoare cu cele existente în alte state ale Uniunii Europene sistemelor europene, mecanisme transparente, eficiente, bazate pe criterii de performanţă administrativă şi mai puţin pe criterii politice. Putem învăţa din buna practică a ţărilor europene dar şi din greşelile acestora”, a declarat Emil Boc.

În cadrul întâlnirii, Ion Lungu, prim-vicepreşedinte al AMR, primarul municipiului Suceava, a insistat pentru identificarea de soluţii privind realizarea de parcări supraterane şi complexe sportive cu ajutorul finanţărilor europene dar a cerut şi o reanalizare a prevederilor Legii 544 / 2001.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a participat la negocierile pentru elaborarea programului de guvernare a informat care au fost propunerile pentru administraţia publică locală: alocarea a 100% din IV autorităţilor publice locale; continuarea şi accelerarea procesului de descentralizare, inclusiv a resursei financiare; respectarea reglementarea accesului la bazele de date local-central; transferul clădirilor abandonate în administrarea primăriilor.

Preşedintele AMR, Emil Boc, a concluzionat că, în bugetul pe anul 2021, asigurarea resurselor financiare şi compensarea pierderilor avute la bugetele locale în perioada pandemiei va fi o prioritate de grad zero.

„Vă propun un exerciţiu de sinceritate, să curmăm ipocrizia şi să stabilim criterii de alocare a resurselor pe modelul ţărilor europene. Atunci, vom câştiga toţi, pierzând în egală măsură câte ceva pe termen scurt. Pe termen lung, însă, câştigăm cu toţii. După ce cădem de acord asupra principiilor să semnăm o Cartă care să reglementeze aceste situaţii pe viitor, dând astfel un semnal şi oraşelor, comunelor şi judeţelor. Cetăţenii nu trebuie să sufere, indiferent de partidul care deţine majoritatea”, a mai spus Emil Boc. AGERPRES