Seful filialei galatene a Asociatiei Comunelor din Romania si secretar general al asociatiei la nivelul regiunii de dezvoltare sud-est, Ghiorghe Bute, primarul comunei Scanteiesti, a anuntat, luni, ca primarii din judet vor fi convocati la sfarsitul lunii august pentru a analiza disponibilizarile de personal, ca urmare a aplicarii standardelor de functionare pentru autoritatile locale.

„Ce s-a discutat la sfarsitul saptamanii nu este stabilit inca, nu s-a batut palma. Este o propunere a Guvernului si, probabil, ca abia de acum inainte vor incepe dezbaterile. De aceea, pe 31 august, primarii din judet sunt invitati la discutii, la prefectura, cu presedintele Consiliului Judetului, prefectul si parlamentarii. Trebuie sa se clarifice mai multe aspecte: despre ce fel de functionari vorbim?, intra sau nu in aceasta categorie si demnitarii, si ce facem cu personalul care are studii dar nu poate fi angajat ca functionar pentru ca sunt posturile blocate? Eu cred ca in presa s-au aruncat niste cifre, doar asa, sa se vada reactiile. Iar reactiile nu sunt bune din punct de vedere al angajatilor din primarii”, a declarat Ghiorghe Bute.

Pe de alta parte, in judet, primarii se confrunta cu situatii deosebite specifice de la o localitate la alta. Astfel, intr-o comuna mare cu peste 11.400 de locuitori, cum este Pechea, primarul Iancu Boldea aflase inca de duminica dimineata despre standardele de cost impuse de Guvern. „Eu mi-am facut o analiza la nivel de Pechea. Dimineata a fost prima mea grija: mi-am chemat secretarul si contabilul-sef. Urmaresc aceste lucruri, chiar daca nu sunt inca transpuse in legi. Noi stam chiar bine aici, avem chiar sub efectiv. La o comuna de rangul unu, cu 12.000 de locuitori, am numai 14 functionari publici (in loc de 24 cat ar trebui sa existe, conform standardelor de cost convenite – n.r). Intamplarea face ca la Pechea sa stam bine, sa nu-mi mai bat capul si cu asemenea probleme”, a declarat Boldea.

Intr-o comuna mica, cu aproximativ 2.900 de locuitori, cum este Negrilesti, primaria ar trebui sa aiba cel mult 14 functionari. „Nici nu am 14 functionari. Deocamdata, hotararea aceasta nu ne afecteaza”, a declarat primarul Viorel Rascanu. Paul Cristea, primarul comunei Sendreni, localitate cu un numar mediu de locuitori – 3.621 – a spus ca „reducerea numarului de personal functie de numarul de locuitori este un criteriu care nu este corect. Fiecare localitate are particularitatea sa; in plus, nu poti reduce personal externalizand serviciile, pentru ca, in final, acest lucru se va reflecta tot in buzunarul cetateanului. Treaba asta cu organigrama este artificiala; potrivit legii, noi ar fi trebuit sa avem vreo 18-19 persoane angajate ca functionari publici, dar avem numai sapte acum”, declara Rascanu.