Asociația Ateliere Fără Frontiere, în parteneriat cu Primăria Municipiului București și Primăria Sectorului 3, lansează Competiția Parteneriatelor APL-ONG, încheiate între administrația publică locală (APL) și organizațiile neguvernamentale (ONG), pentru un București Social și Solidar. Caracterul inovator și inedit al competiției are la bază recunoașterea importanței și a complexității procesului de încheiere a unui parteneriat între APL și ONG-uri. Astfel, prima competiție de acest fel urmărește recunoașterea și promovarea bunelor practici și a ideilor inovatoare pentru parteneriate care pot să contribuie la îmbunătățirea vieții cetățenilor din Capitală.

„În spatele dezvoltării durabile și al incluziunii sociale din București se află oameni extraordinari, proiecte îndrăznețe și parteneriate sustenabile. Competiția de parteneriate APL-ONG este un tribut adus celor care prin eforturile lor contribuie la creșterea calității vieții cetățenilor și la transformarea Capitalei într-un „București social și solidar”, declară Ancuța Vameșu, Președinte Ateliere Fără Frontiere.

Pentru a participa în competiție, APL-urile și instituțiile subordonate, ONG-urile, reprezentanții altor organizații ori simplii cetățeni pot înscrie sau nominaliza parteneriate și inițiative completând formularul de ÎNSCRIERE / NOMINALIZARE. Calendarul competiție este disponibil pe site-ul proiectului.

Toate aplicațiile valide, înscrise în  perioada 31 iulie – 31 august 2023, vor fi evaluate de juriu care va desemna câștigătorii. Aceștia vor fi premiați în cadrul Galei Parteneriatelor, care va avea loc în luna septembrie.

Gala Parteneriatelor, punctul culminant al competiției va aduce premii, recunoaștere și vizibilitate în comunitatea noastră pentru toți cei care, prin rezultate remarcabile și inițiative inovatoare, aduc la viață „Noul București – O capitală a tuturor”. Această Gală va fi o oază de inspirație și de încurajare pentru toți cei implicați în dezvoltarea comunității noastre”, explică Ioana Lazăr, manager de proiect, Ateliere Fără Frontiere. 

În cadrul Galei vor fi premiate parteneriate:

  • APL-ONG pentru dezvoltare locală durabilă în București,
  • APL-ONG pentru incluziune socială în București,
  • APL-ONG din alte domenii relevante pentru dezvoltarea Municipiului București.

Vor fi acordate și Premii Speciale, pentru care pot concura inițiative care contribuie la dezvoltarea Municipiului București (inițiative cetățenești, ale instituțiilor publice, ale instituțiilor de învățământ etc.). De asemenea, va fi acordat și Premiul Presei, oferit de către organizatori pentru crearea și creșterea vizibilității în mass-media a subiectelor ce țin de dezvoltarea locală durabilă, incluziunea socială, economia circulară etc.

Criteriile de jurizare pot fi parcurse în Regulamentul Competiției care poate fi consultat pe site-ul proiectului.

În cadrul Competiție Parteneriatelor pot înscrie / nominaliza aplicații:

  • orice ONG din România care a încheiat sau prelungit un protocol cu o APL din București între 2021 și 2023.
  • orice APL din București care a încheiat sau prelungit un protocol cu un ONG între 2021 și 2023, în beneficiul cetățenilor din București.
  • orice un ONG / inițiativă cetățenească / instituție publică / instituție de învățământ etc. care în perioada 2021 – 2023 a derulat un proiect (fără a avea în mod necesar semnat un protocol cu o altă instituție / APL) cu impact pozitiv pentru cetățenii din capitală.

Competiția Parteneriatelor APL-ONG, inclusă în proiectul „Noul București – O capitală a tuturor”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, este o oportunitate de a atrage atenția asupra inițiativelor inovatoare și de a evidenția rezultatele obținute în domeniile dezvoltării durabile și incluziunii sociale. Este, totodată, și un prilej pentru confirmarea valorii și a impactului pozitiv al partenerialelor și al colaborării dintre APL și ONG-uri în București.

Proiectul „Noul București – O capitală a tuturor” (cod proiect MySMIS131435, cod SIPOCA 1085, în valoare de 375.870,46 lei, din care 294.682,45 lei cofinanțare UE), este implementat de către Asociația Ateliere Fără Frontiere în parteneriat cu Primăria Sectorului 3 și Primăria Municipiului București, fiind finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, Componenta 1 CP14/2021 pentru regiunea mai dezvoltată – Consolidarea capacității ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local.