Primăriile din judeţul Bistriţa-Năsăud, care au făcut cele mai multe angajări de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap, nu ştiu de unde să scoată banii pentru plata salariilor acestora, având în vedere că alocările primite de la guvern acoperă doar circa o jumătate din necesar.

La primăria oraşului Sângeorz-Băi, unde miercuri cei 58 de asistenţi personali ar fi trebuit să îşi ridice salariile pe februarie, aceştia au fost informaţi că abia pe 1 aprilie vor primi banii care li se cuvin. Lor li se adaugă cele şapte persoane care primesc indemnizaţie ca asistenţi personali.

„Sumele alocate de Guvern nu acoperă decât 58% din necesar. Astfel, dacă în 2009 am primit 1,24 milioane de lei pentru plata asistenţilor personali, anul acesta ne-au fost alocaţi doar 629.000 de lei. Azi ar fi trebuit să le dăm salariile pe februarie, dar nu avem de unde. Pe 2 februarie le-am plătit al 13-lea salariu, deci abia la începutul lui aprilie vom plăti salariul care trebuia dat pe 10 martie. Banii ne-au venit eşalonat, pe trimestre, iar noi deja avem depăşiri pentru primul trimestru. Pe lună se cheltuiesc aproximativ 60.000 de lei cu aceste salarii, or, noi avem pentru primul trimestru doar 118.000 de lei, din care trebuie să plătim trei salarii, plus al 13-lea salariu”, a declarat primarul din Sângeorz-Băi, Roland Venig, pentru AGERPRES.


În comuna Maieru, unde sunt plătiţi 47 de asistenţi personali cu contract de muncă şi trei cu indemnizaţie, viceprimarul Dumitru Vasile spune că sumele alocate primăriei pentru acest capitol nu acoperă nici o jumătate din necesar. Situaţia se repetă şi în cazul comunei Feldru, unde s-au încheiat 36 de contracte de muncă pentru asistenţii personali ai persoanelor cu handicap şi unde, potrivit viceprimarului Maxim Ilieşiu, banii primiţi ajung doar pentru cinci luni calendaristice. La Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud sunt înregistrate, în acest moment, 770 de contracte de muncă pentru asistenţii personali, dar numărul lor este mai mare, datorită faptului că unii lucrează în altă parte şi au optat doar pentru indemnizaţie.


Potrivit Danielei Bulcu, şef de serviciu în cadrul direcţiei, primăriile cu cei mai mulţi asistenţi personali sunt Bistriţa (248), Sângeorz-Băi (58), Maieru (47), Telciu (40), Năsăud (39), Feldru (36), Nimigea (31), Livezile (30) şi Beclean (27). La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud sunt înregistrate 10.717 persoane cu handicap, ceea ce reprezintă peste 3% din totalul populaţiei. Dintre acestea, 3.034 de persoane sunt încadrate cu handicap grav şi pot avea dreptul la însoţitor. Bugetul Consiliului Judeţean pentru anul în curs, la capitolul „asistenţă socială în caz de invaliditate”, este de 40 de milioane de lei, cu 47% mai mare decât sumele plătite în acest scop în anul 2008. AGERPRES