Asigurarea securitatii solutiilor informatice a devenit o necesitate a administratiei publice

computere.jpgIn ultimii ani, tot mai multe institutii din administratia publica centrala si locala au facut eforturi financiare considerabile pentru a-si moderniza sistemele informatice, lucru benefic atat din punct de vedere al cresterii eficientei angajatilor, cat si al rapiditatii cu care sunt solutionate problemele cetatenilor.

La fel de importanta ca modernizarea si mentinerea functionalitatii acestor sisteme informatice este insa si asigurarea securitatii lor in fata tot mai numeroaselor amenintari cu care intreaga comunitate cibernetica se confrunta in ziua de astazi.

Gradul inalt de securitate al unei retele informatice este dat tocmai de faptul ca fiecare componenta a sa este protejata

Este deja un truism faptul ca securitatea datelor este importanta pentru oricine, functionar public sau angajat al unei companii, fie ca vrea sa protejeze date personale, fie ca exista interesul de a proteja date cu caracter public. Pericolele care pot aparea cel mai des in cazul unei retele ce functioneaza intr-o institutie publice sunt de tip virus, hacker, spam, spyware, bots, phishing si rootkits.

L-am intrebat Ovidiu Berdila, Senior Sales Specialist in cadrul companiei BitDefender, cum pot penetra aceste pericole o retea informatica. “Primul punct critic, indiferent de solutiile abordate, este utilizatorul. Asta deoarece un user ne-instruit poate crea probeleme de securitate indiferente de restrictiile impuse. Al doilea punct critic este reprezentat de solutiile software / hardware implementate. Nu intotdeauna cele mai scumpe solutii sunt cele mai eficiente si de aceea trebuie facuta o analiza competenta a posibilitatilor oferite de piata IT. Principalul pericol e alegerea unei solutii numai dupa diverse ‘recomandari’, fara a efectua un test prealabil al solutiei in discutie”, spune Ovidiu Berdila.

Cele mai cunoscute “porti” de intrare pentru pericolele care pandesc retelele informatice sunt Internetul, care e folosit ca o platforma de comunicare prin intermediul careia se echimba content, online bankinkg, jocuri, e-mailul (spam, virusi, scams) si instant messaging