Presedintele Romaniei va putea solicita, dupa consultarea Parlamentului, organizarea unui referendum cu privire la „reforma justitiei si combaterea actelor de coruptie”.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a confirmat ca Guvernul a adoptat, in ultima sedinta, prin ordonanta de urgenta, doua amendamente la legea privind organizarea referendumului, largindu-se aria problemelor de interes national pentru care seful statului poate solicita o consultare populara. Astfel, referendumul se va putea organiza pentru masuri privind reforma justitiei si combaterea coruptiei, precum si pentru adoptarea unor masuri privind strategia de dezvoltare sociala.

Conform legii, referendumul putea fi organizat doar pentru adoptarea unor masuri privind reforma si strategia economica a tarii sau pentru adoptarea unor decizii politice deosebite cu privire la regimul general al proprietatii publice si private, organizarea administratiei publice locale, a teritoriului, precum si regimul general privind autonomia locala, organizarea generala a invatamantului, structura sistemului national de aparare, organizarea armatei, participarea fortelor armate la unele operatiuni internationale.

De asemenea, referendumul se poate organiza pentru incheierea, semnarea sau ratificarea unor acte internationale pe durata nedeterminata sau pe o perioada mai mare de zece ani, integrarea Romaniei in structurile europene si euroatlantice si regimul general al cultelor. Conform Constitutiei, referendumul national constituie forma si mijlocul de consultare directa si de exprimare a vointei suverane a poporului roman cu privire la revizuirea Constitutiei, demiterea presedintelui si probleme de interes national.