Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, miercuri, reţinerea lui Ion Banaş, arhitect şef la Primăria municipiului Galaţi, urmând a fi prezentat Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. El a fost reţinut după ce a fost, miercuri, prins în flagrant de procurorii anticorupţie imediat după ce a primit de la denunţător suma de 5.800 de lei, reprezentând o primă tranşă din banii promişi.

Ion Banaş este cercetat pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Nicoleta Manole, a confirmat doar că biroul arhitectului şef a fost pus sub sigiliu. Ion Banaş îndeplineşte funcţia de arhitect şef interimar al municipiului Galaţi din luna februarie a acestui an, după ce acest post a rămas vacant prin demisia arhitectei şefe Florentina Iugan, în luna noiembrie a anului trecut.

Ion Banaş a mai ocupat această funcţie şi în perioada ianuarie-mai 2009, când a pierdut postul, la concurs, în faţa Florentinei Iugan. Arhitectul Sergiu Porumboiu, preşedinte al Filialei Teritoriale Dunărea de Jos a Ordinului Arhitecţilor din România (din care face parte şi Ion Banaş), a refuzat să comenteze, în virtutea prezumţiei de nevinovăţie, însă a subliniat faptul că funcţia de arhitect şef din cadrul primăriei este una care implică multe presiuni şi tentaţii. Din anul 2005, când arhitectul şef Sorin Măgureanu a demisionat, la Primăria Galaţi au mai fost trei arhitecţi: Elenora Marin, Florentina Iugan şi Ion Banaş.

Deşi au invocat motive personale, surse indică faptul că plecările lui Sorin Măgureanu şi ale Florentinei Iugan sunt legate de anumite presiuni la care ar fi fost supuşi de către grupuri de interese locale imobiliare. De numele Eleonorei Marin se leagă un alt dosar DNA, în care actor principal era fostul director al Direcţiei de Urbanism din primărie, Silviu Vlasie, cercetat într-un caz de corupţie.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în cursul anului 2008 inculpatul Banaş a pretins şi primit de la un denunţător suma de 1.500 euro promiţându-i că-şi va exercita influenţa asupra factorilor decizionali în scopul obţinerii documentelor prevăzute de lege pentru construcţia unui balcon pe care acesta îl ridicase la locuinţa sa din Galaţi. „În condiţiile în care nu a făcut niciun demers în sensul celor precizate mai sus, în cursul lunii februarie 2011, Ion Banaş i-a mai cerut denunţătorului încă 1.500 de euro pentru a-i aproba toată documentaţia necesară intrării în legalitate (autorizaţie de construire, certificat de urbanism etc.), urmând să intervină şi pe lângă ceilalţi factori decizionali (primarul municipiului, consilieri locali etc.) în acelaşi scop.


De asemenea, i-a comunicat denunţătorului că amenda pentru ridicarea unei construcţii fără deţinerea actelor necesare este foarte mare, maximul fiind de 100.000 lei”, se arată într-un comunicat al DNA postat miercuri seara pe site-ul instituţiei. AGERPRES