Arhitectul şef al primăriei Galaţi, cercetat de DNA, a fost înlocuit

Adriana Blaga îl va înlocui pe arhitectul şef din Primăria Galaţi, Ion Banaş, anchetat de procurorii DNA pentru luare de mită şi trafic de influenţă, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae. Acesta a spus că a semnat ordinul pentru numirea Adrianei Blaga în funcţia de arhitect şef al oraşului. Potrivit lui Nicolae, Adriana Blaga ocupă acest post în sistem de interimat, timp de trei luni, fiind necesară organizarea unui concurs de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Noul arhitect şef şi-a anunţat deja principalele priorităţi.

‘Avem în prim plan actualizarea Planului de Urbanism General al oraşului – asta urmărim, să avizăm şi să aprobăm cât mai repede. Vom continua şi activitatea iniţiată de fostul arhitect şef, Iugan Florentina. Mai avem şi regulamentul local pentru consultarea şi informarea publicului referitor la planul de urbanism. Trebuie să terminăm şi proiectele aflate în derulare’, a spus Adriana Blaga.

Cel mai probabil aceasta va rămâne cu salariul din prezent, respectiv de 1.500 de lei. Una dintre principalele probleme cu care noul arhitect şef se va confrunta este cea a retrocedărilor. Potrivit primarului Dumitru Nicolae, în momentul de faţă sunt analizate în jur de 450-500 de dosare privind retrocedările. Ion Banaş, arhitectul şef interimar din cadrul Primăriei Galaţi, este anchetat de procurorii DNA Galaţi pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Deşi acesta a fost reţinut, în urmă cu câteva săptămâni pentru 24 de ore şi prezentat Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, magistraţii au hotărât ca Ion Banaş să fie lăsat în libertate.


DNA Galaţi a atacat decizia cu recurs la Curtea de Apel. Ion Banaş a îndeplinit funcţia de arhitect şef interimar al municipiului Galaţi din luna februarie a acestui an, după ce acest post a rămas vacant prin demisia arhitectei şef Florentina Iugan, în luna noiembrie a anului trecut. Ion Banaş a mai ocupat această funcţie şi în perioada ianuarie – mai 2009, când a pierdut postul, la concurs, în faţa Florentinei Iugan. Din anul 2005, când arhitectul şef Sorin Măgureanu a demisionat, la Primăria Galaţi au mai fost trei arhitecţi – Elenora Marin, Florentina Iugan şi Ion Banaş.AGERPRES