„Încă din adolescență tatonez cu zona de patrimoniu. Am început să îmi constituiesc acasă un mic colț etnografic, cu obiecte găsite și salvate din diverse locuri iar ani mai târziu am început să salvez clădiri, luând naștere altfel Ambulanța pentru monumente, a povestit Arh. Eugen Vaida, Președintele Asociației Monumentum și Coordonatorul Proiectului „Ambulanța pentru Monumente”, în cadrul dezbaterii profesionale EuroUrbanism din luna octombrie, care a avut ca temă de discuție Restaurarea arhitecturii tradișionale și meșteșugurile patrimoniului.

În ceea ce privește statusul actual al patrimoniului, arhitectul a menționat existența a două stări: una fizică și una care zace în sufletul oamenilor care au contact cu patrimoniul, a societății civile.

Acesta a remarcat faptul că, după anul 1989, au fost abandonate și continuă să se degradeze foarte multe clădiri de patrimoniu, iar situația juridică neclară sporește decadența acestora.

Referitor la implicarea administrației locale în restaurarea clădirilor, invitatul nostru a precizat: „Primăriile au început să-și salveze ele propriul patrimoniu și un semn bun vine și din partea consiliilor județene care, foarte multe dintre ele, și-au înființat fonduri de salvare a patrimoniului.”

Totodată, situația de la nivel național este una precară: „În momentul de față, România nu are condițiile necesare pentru a restaura patrimoniul: nu avem suficienți meșteri, nu avem produse certificate, nu avem suficienți specialiști etc.  În situația aceasta cel mai inteligent lucru este să punem patrimoniul pe o scară largă până când se vor întruni aceste condiții”, a adăugat Arh. Eugen Vaida.

„Șansa restaurării clădirilor este modificarea legislației și sprjinul financiar. Legat de finanțare, am reușit să obținem fonduri din PNRR pentru un proiect de restaurare a 200 de case din mediul rural. Este un proiect mic, dar care poate fi multiplicat”, a concluzionat invitatul nostru.

Dezbaterea video „Restaurarea arhitecturii tradiționale și meșteșugurile patrimoniului” face parte din programul de comunicare și interacțiuni directe EuroUrbanism, dezvoltat de  Oameni și Companii, cu sprijinul Wienerberger și Alumil, în calitate de parteneri.

Oameni și Companii-OSC  oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități de afaceri sau profesionale și platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea  aici. O listă de comunități, aici.