ARCEN, alături de 50 de organizații și antreprenori, a transmis ieri Primăriei Capitalei o solicitare pentru organizarea unor consultări în vederea instituirii de zone pietonale în centrul Bucureștiului. ”E esențial ca «Străzi Deschise» să rămână un instrument de negociere pentru planificarea urbană a orașului.”, a declarat Edmond Niculușcă, directorul ARCEN, pe contul său de FB.
”Străzi Deschise” este un proiect realizat de ARCEN împreună cu BAZA. Este vorba un studiu de 45 de pagini de analiză privind impactul proiectului asupra antreprenorilor, bucureștenilor, vieții urbane din centrul Bucureștiului. Proiectul a evoluat spre o soluție pentru creșterea numărului de trasee pietonale și îmbunătățirea vieții urbane a centrului Bucureștiului.
Conform anunțului făcut de către directorul ARCEN, la sfârșitul lunii în curs se va face public un raport ce documentează capacitatea proiectului de a fi un instrument de cercetare și planificare strategică pentru regenerarea spațiului public, recuperarea spațiului străzii ca spațiu public și, nu în ultimul rând, resetarea conexiunilor sociale: economice, culturale, identitare, între locuitori și spațiul urban locuit.
Prin aliniere la tendințele europene, proiectul „Străzi Deschise” este expresia unei politici publice unanim acceptată în spațiul european, unde pietonizarea, prioritizarea pietonilor și a transportului nemotorizat, recuperarea patrimonială a spațiilor publice sunt etape obligatorii ale dezvoltării actuale a orașelor.
În anunțul menționat, acesta subliniază importanța faptului de a înțelege ca asupra pietonalelor să nu se intervină cu ample programe artistice/scene/construcții temporare pentru instituțiile de cultură ale Municipiului București. ”Riscul să revenim în logica «proiectelor artistice» din anii trecuți ar DENATURA ideea de pietonalizare, unde spațiul public e preluat în stăpânire de cetățeni, nu de instituții.”
Totodată, ARCEN a solicitat extinderea arealului pietonal pentru a include și partea de vest a Bulevardului Unirii (bulevardul și zona Fântânilor), strada Ion Ghica (între b-dul I.C. Brătianu și str. Doamnei) și strada Blănari (b-dul I. C. Brătianu și strada Doamnei), strada Nicolae Golescu (între str. George Enescu și str. C. A. Rosetti) și strada Episcopiei (între str. Nicolae Golescu și str. G. Clemenceau).
ARCEN este un ONG dedicat dialogului istoric pe tema viețuirii urbane de calitate. Direcțiile de dialog și de acțiune ale organizației sunt de valorificare, revitalizare și activare prin cultură, memorie și patrimoniu, educație urbană, interconectare comunitară, implicare civică, legislație și intervenție, în scopul creării unui ”model de (con)viețuire urbană”.
Intențiile ARCEN, prin proiectele și programele sale, sunt acelea de a crea un model de restaurare și conservare a memoriei Bucureștiului, de refacere a legăturii dintre cetățeni și cetate, de valorificare și activare prin cultură a potențialului etic, educativ și recreativ al orașului, precum și de îmbunătățire a legislației privind protecția patrimoniului construit și a zonelor istorice ale Bucureștiului.
BAZA este o inițiativă urbană, care își propune să descătușeze energiile latente ale Bucureștiului, formată din doi arhitecți, doi urbaniști și un producător de filme, toți legați de o viziune comună: un București mai deschis, în toate sensurile posibile.
Intenția BAZA este de a realiza, împreună cu tineri activatori ai orașului, intervenții urbane cu impact social și cultural profund, care să schimbe textura orașului. Aceste acțiuni, treptat, vor forma împreună o comunitate multidisciplinară de minți vii și active care să facă din București un oraș mai deschis, mai inovativ.
Sursa foto: facebook.com/edmond.niculusca