Arbori şi arbuşti, achiziţionaţi de Primăria Oradea pentru bulevarde şi parcuri

Primăria Oradea va investi peste 120 de mii de lei pentru a achiziţiona 1.200 de arbori şi arbuşti ornamentali pentru spaţiile verzi din oraş, majoritatea situate pe bulevarde şi în intersecţii, dar şi pentru înfrumuseţarea parcurilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Oradea, Carmen Cherteş, este vorba despre 373 de arbori din specii diferite, precum prunus, mesteceni, plopi, pini, sălcii, dar şi de 835 de arbuşti decorativi, cu denumiri latineşti. Primăria a scos la licitaţie achiziţionarea de arbori ornamentali încă de la mijlocul lunii martie.

La licitaţie au participat patru firme care au propus tarife între 124.000 lei şi 206.000 lei, firma câştigătoare fiind desemnată SC Gardener SRL, cu suma de 124.333 de lei, care include pe lângă materialul săditor şi manopera şi materialele necesare. ”După cinci zile, perioada atribuită depunerii de contestaţii, se va încheia contractul de achiziţie şi se va trece la plantări”, a precizat purtătorul de cuvânt. Acţiunea de plantare arbori şi arbuşti face parte din campania ”Primăvara Ecologică”, iniţiată de Primăria municipiului Oradea.

Pentru protejarea spaţiului verde din oraş, consilierii municipali au stabilit, printr-o hotărâre de Consiliu Local, din iunie 2009, că ”toaletarea, tăierea de orice fel sau scoaterea din rădăcini a oricărui fel de arbore, arbust, pom fructifer, nu este permisă decât în baza autorizaţiei scrise şi prealabile, eliberate de Primăria municipiului Oradea”. Potrivit acesteia, nerespectarea acestei dispoziţii se sancţionează cu amendă cuprinsă între 50 – 100 lei, pentru persoane fizice şi 1000 – 10.000 lei, pentru persoane juridice. Solicitanţii care vor dori totuşi să taie sau să scoată din rădăcini un arbore vor depune o cerere la Primăria municipiului Oradea, în care vor expune motivele pentru care solicită tăierea sau toaletarea arborilor.

Solicitarea de tăiere a arborelui va fi însoţită şi de o cerere de atribuire a materialului dendrologic necesar compensării fondului vegetal dezafectat. Ei au obligaţia de a executa lucrările de plantare în campania de plantări imediat următoare depunerii solicitării de tăiere, pe acelaşi amplasament sau alte locaţii impuse de către Primăria municipiului Oradea. Campania de plantări de primăvară se derulează în perioada 15 martie – 15 aprilie, iar cea de toamnă în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie (în funcţie de condiţiile climatice). În fiecare an, Primăria Oradea pune la dispoziţia cetăţenilor material dendrologic gratuit pentru plantări, obţinut în pepinierele administraţiei locale. AGERPRES