Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad solicită modificarea legislaţiei care reglementează funcţionarea acestor zone cu statut special, astfel încât să poată fi construite şi spaţii de cazare, necesare pentru muncitorii extracomunitari, la Arad existând un proiect prin care pe platforma industrială de la Curtici ar fi amenajate sute de locuri de cazare pentru lucrători din Sri Lanka, India şi Ucraina, care astfel ar fi scutiţi de naveta zilnică din municipiu sau alte localităţi.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Zonei Libere Curtici-Arad (ZLCA), Andrei Ando, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că propunerea legislativă a fost redactată şi prevede două tipuri de facilităţi pentru aceste platforme industriale cu statut special.

„La solicitarea unor companii care operează pe platforma de la Curtici, am propus încă de anul trecut să amenajăm dormitoare pentru muncitorii extracomunitari, care acum sunt aduşi zilnic cu autobuze din municipiul Arad. Avem la dispoziţie două foste hale industriale care ar putea asigura spaţiile de cazare pentru toţi cei aproximativ 600 de muncitori extracomunitari care lucrează la Curtici. Totuşi, în demersurile noastre ne-am lovit de bariere legislative, pentru că zonele libere au un statul special, sunt zone vamale, iar cazarea aici nu este permisă. După discuţii pe care le-am avut şi cu administraţiile celorlalte zone libere din România, am redactat un proiect legislativ prin care să fie introduse anumite facilităţi fiscale pentru investitorii din zonele libere, dar şi facilităţi nefiscale care ar reglementa activitatea de cazare”, a spus Andrei Ando.

El a precizat că proiectul legislativ va fi depus la Parlament în următoarea perioadă şi va fi asumat de deputaţi de Arad.

Administraţia ZLCA arată că amenajarea locurilor de cazare direct pe platformele industriale ar avantaja companiile, care şi-ar elimina costurile pe care le suportă pentru naveta sutelor de angajaţi, dar ar fi şi în folosul angajaţilor, care ar locui în proximitatea fabricilor.

„Companiile cheltuie mult cu transportul muncitorilor, cei mai mulţi cazaţi la pensiuni din Arad, adică la o distanţă de aproximativ 20 de kilometri. Aceste cheltuieli ar fi eliminate şi, în plus, odată cu amenajarea spaţiilor de cazare, în zonă vor apărea şi alte servicii pentru beneficiari, cum ar fi magazine alimentare, restaurant sau frizerie. În viitor, zona industrială poate funcţiona ca o comunitate”, a mai spus Ando.

În Zona Liberă Curtici-Arad, aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, operează mai multe companii multinaţionale, care au mii de angajaţi, între care şi aproximativ 600 veniţi din ţări din afara spaţiului Uniunii Europene.

ZLCA a fost înfiinţată prin Hotărârea Guvernului României nr.449 din 08.06.1999 şi se întinde pe o suprafaţă de 90 de hectare. Este formată din două platforme, una amplasată în vecinătatea oraşului Curtici, iar cealaltă situată în partea de vest a municipiului Arad – adiacent căii de rulare a Aeroportului Internaţional. AGERPRES