Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Peste 11.000 de contoare de apă mecanice vor fi înlocuite de Compania de Apă Arad cu dispozitive inteligente, care vor putea transmite de la distanţă consumul, în urma unei investiţii de peste 10 milioane de lei, finanţată cu fonduri europene.

Reprezentanţii Companiei de Apă Arad au anunţat că a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Digitalizarea infrastructurii de apă şi apă uzată a operatorului regional în municipiul Arad – contorizare inteligentă”, care are valoarea totală de 10.126.098 lei fără TVA. Din această sumă, 85% reprezintă finanţare din Fondul de Coeziune, 13% din bani vin de la bugetul de stat, iar Consiliul Judeţean Arad va finanţa restul de 2% din cheltuieli.

Proiectul prevede achiziţionarea şi instalarea de contoare cu citire la distanţă dar şi a alto echipamentelor necesare.

„Contorizarea inteligentă a apei permite determinarea în timp real a consumului de apă şi oferă posibilitatea de a citi consumul atât la nivel local cât şi de la distanţă, asigurând un grad ridicat de confort utilizatorilor. În cadrul proiectului, vor fi înlocuite peste 11.000 de contoare mecanice cu altele noi, ultrasonice, şi vor fi achiziţionate şi componentele auxiliare care vor face posibilă citirea la distanţă. Prin proiect se propune dotarea unei zone de măsurare pilot cu echipamentele necesare sistemului pentru prelocalizarea pierderilor de apă, în vederea identificării şi reducerii acestora. Echipamentul de măsură va include seturi de măsurare a debitelor, presiunii şi temperaturii, componenta de control asociată, unitatea de stocare a datelor şi interfaţa de transfer a datelor către serverul selectat”, a transmis Compania de Apă Arad.

Până în prezent, compania a cumpărat din fonduri proprii 3.000 de contoare inteligente, circa 1.800 fiind montate deja. Eficienţa dispozitivelor a determinat operatorul să solicite fondurile pentru extinderea proiectului. AGERPRES