Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Timişoara a anunţat că a semnat contractul cu firma care a câştigat licitaţia pentru reluarea lucrărilor la pasajul nefinalizat de pe centura municipiului Arad, început în 2012 şi cu termen iniţial de finalizare în 2013, finanţarea actuală fiind de peste 31 de milioane de lei.

„La DRDP Timişoara a fost semnat contractul pentru continuarea lucrărilor la obiectivul ‘Pasaj denivelat pe centura de ocolire Arad (DN 7 km 540+248) peste CF Arad – Bucureşti’ cu ofertantul desemnat câştigător, SPIC SRL. După constituirea garanţiei de bună execuţie, se va emite ordinul de începere al lucrărilor. Valoarea contractului este de 31.146.994,98 lei fără TVA. Pasajul traversează linia de cale ferată magistrală 200 Bucureşti – Arad – Curtici şi este parte integrantă din centura de ocolire a municipiului Arad”, a anunţat instituţia.

Conform sursei citate, termenul de finalizare a lucrărilor este de 12 luni de la începerea acestora, urmând ca pasajul să fie deschis traficului rutier în 2023.

Blocarea acestui proiect a fost una dintre cele mai mari nerealizări în municipiul Arad, îndelung comentată de localnici şi de politicieni. Proiectul a fost început în 2012 şi trebuia finalizat un an mai târziu, însă nu au mai fost alocate fonduri guvernamentale, iar lucrările au fost sistate imediat ce au început. În anul 2017, s-a reluat licitaţia de atribuire a lucrărilor, iar şantierul a fost redeschis în toamna anului 2018. Totuşi, s-a lucrat doar câteva luni, pentru că în 2019 muncitorii s-au izbit de refuzul unor proprietari ai terenurilor din apropiere de a permite relocarea reţelelor de electricitate.

Fără front de lucru, firma s-a retras de pe şantier, după ce a realizat sub 20% din lucrările contractate, în condiţiile în care pasajul ar fi trebuit dat în folosinţă în februarie 2020.

Arădenii şi şoferii aflaţi în trecere resimt lipsa acestui pasaj, pentru că sunt nevoiţi să traverseze o cale ferată unde barierele coboară foarte des, astfel că pe centură se formează coloane de câţiva kilometri de mai multe ori pe zi. AGERPRES