Aproximativ o treime din locuitorii municipiului Galaţi beneficiază de facilităţi la transportul public

troleibuz_galati.jpgAproximativ 100.000 de locuitori ai municipiului Galaţi vor beneficia de gratuităţi la transportul în comun, odată cu punerea în aplicare a Hotărârii Consiliului Local (CL) Galaţi privind acordarea unor facilităţi în transportul public pentru o serie de categorii sociale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, primarul Marius Stan a dispus urgentarea procedurilor legale de punere în aplicare a acestei hotărâri, prin intermediul căreia, la propunerea edilului, vor beneficia de gratuitate pe o linie de transport public, la alegere, toţi pensionarii, indiferent de nivelul venitului lunar, şomerii indemnizaţi, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, care nu realizează niciun venit şi, în premieră, toţi elevii şi studenţii care frecventează cursurile unei
instituţii de învăţământ acreditată, de stat sau particulară. Până acum, elevii şi studenţii au beneficiat doar de o reducere de 50% din valoarea abonamentului, plătind, lunar, 20 de lei, în loc de 40 de lei, iar gratuitate aveau doar pensionarii cu o pensie ce nu depăşea 1.000 de lei pe lună.

În total, numărul beneficiarilor gratuităţilor acordate de CL Galaţi depăşeşte 98.464, însă cifra nu este finală. Ea reflectă doar numărul total al pensionarilor din municipiu – 50.000, al şomerilor indemnizaţi-2.664, în decembrie 2014, conform ANOFM, al elevilor – 38.000, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean, şi al studenţilor – 7.800, la licenţă, cursuri de zi, conform Universităţii Dunărea de Jos. La această cifră însă, trebuie adăugate şi celelalte categorii sociale care beneficiază de gratuităţi: persoanele peste 65 de ani, cele fără venit, persoanele cu dizabilităţi. Nu toate aceste persoane vor primi abonamente, ci doar cele care le vor solicita.

Directorul societăţii de transport public-Transurb, Genica Totolici, a declarat, marţi, că noile prevederi privind gratuitatea pe mijloacele de transport în comun intră în vigoare începând cu luna februarie, acesta fiind şi motivul pentru care, în oraş, la punctele de distribuţie a abonamentelor este deja coadă.

‘Nu avem alte soluţii decât să distribuim abonamentele la punctele Transurb, ele nu pot fi trimise prin poştă, aşa cum s-a sugerat, pentru că abonamentul se eliberează în baza unei solicitări, nu putem trimite tuturor’, a spus Genica Totolici, precizând că până acum s-au distribuit deja 9.000 de abonamente pensionarilor.

Pentru distribuirea abonamentelor elevilor, directorul Transurb a luat legătura cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi pentru a stabili o modalitate ‘uşoară pentru toţi, astfel încât elevii sau părinţii lor să nu stea la cozi”. “Mă gândesc la întocmirea unor tabele nominale, la şcoală, cu cei care doresc abonament, cu colectarea actelor necesare – carnet de elev, adeverinţa şcolii, fotografie, copie după actul de identitate -şi apoi cu distribuirea abonamentelor tot prin şcoli. Punem la punct aceste detalii, în această săptămână, când e vacanţă”, a mai spus acesta. AGERPRES