Aproximativ 400 de harghiteni, încurajaţi să folosească energia solară, prin intermediul unui proiect european

Aproximativ 400 de harghiteni vor fi încurajaţi să folosească energia solară, prin intermediul unui proiect derulat de Consiliul Judeţean şi finanţat din fonduri europene. Proiectul este derulat de parteneri din Italia, Austria şi de Consiliul Judeţean Harghita şi are ca scop conştientizarea importanţei folosirii energiei solare.

În cadrul unui seminar pe această temă, care a avut loc marţi, la Miercurea Ciuc, Kelemen Gabor, din cadrul Serviciului Public de Management Energetic Harghita, a declarat că a fost elaborat un studiu privind folosirea energiei solare în gospodăriile populaţiei, urmând ca acesta să fie promovat în rândul cetăţenilor. În acest sens, vor fi organizate campanii de informare în toate zonele judeţului, pentru ca toţi cei interesaţi să-şi îmbogăţească cunoştinţele în domeniu şi să afle date despre folosirea energiei solare.

În plus, Serviciul de Eficienţă Energetică din cadrul Consiliului Judeţean Harghita va înfiinţa un grup de lucru, format din specialişti, de la care cei interesaţi pot primi informaţii despre panourile solare, scopul final fiind acela ca 400 de harghiteni să fie încurajaţi să folosească astfel de sisteme. Reprezentanţii firmelor care comercializează sisteme alternative de energie, dar şi cei ai organizaţiilor neguvernamentale şi specialiştii din domeniu au putut afla detalii despre panourile solare de la dr. Lederer Andras, din Ungaria, care este şi profesor universitar la Bruxelles şi care reprezintă o firmă ce se ocupă, de peste 35 de ani, de utilizarea energiei alternative.
Acesta a subliniat, în prezentarea sa, că, pentru a înlătura dependenţa de gazul rusesc, ar trebuie să se construiască aşa-numitele case pasive, cu pierdere de energie zero.


”În Ungaria, dorim să realizăm un oraş format din case pasive, cu pierderi de energie zero. (…) Suntem nevoiţi să vorbim de toată paleta de energii regenerabile care să înlocuiască gazul rusesc. Acest lucru am reuşit să-l facem în Ungaria şi este posibil ca, în curând, Ungaria să devină independentă de gazul rusesc”, a spus dr. Lederer Andras. El a adăugat că doreşte identificarea şi în România a unor specialişti care, împreună cu firma pe care o reprezintă, să realizeze case pasive, cu consum de energie zero.


Dr. Lederer a mai oferit şi detalii tehnice despre panourile solare şi le-a arătat reprezentanţilor firmelor din domeniu la ce elemente de siguranţă trebuie să fie atenţie atunci achiziţionează astfel de sisteme. Harghitenii sunt foarte interesaţi de sisteme de încălzire alternative, în condiţiile în care în această zonă iarna este lungă, iar cheltuielile la întreţinere sunt foarte mari. Judeţul Harghita a ocupat primul loc la Programul ”Casa Verde”, un număr de aproximativ 1.100 de persoane solicitând sprijin pentru instalarea de panouri solare. AGERPRES