Aproximativ 150 de locuitori ai unor comune băcăuane în care primari sunt reprezentanţi ai PDL au intrat, marţi după amiază, în Palatul Administrativ al judeţului Bacău cu intenţia de a participa la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean.

Reuniunea avea pe ordinea de zi drept punct principal de dezbateri şi aprobare repartizarea Bugetului din acest an pe unităţi teritorial-administrative, protestatarii solicitând ‘echilibru în alocarea banilor publici’. Persoanele în cauză susţineau că au venit la şedinţa CJ la solicitarea primarilor democrat-liberali din 19 comune ale judeţului. Deşi nu au fost incidente la intrarea în Palatul Administrativ, la faţa locului au sosit şi vreo 20 de jandarmi.

Din cauza faptului că sala în care se desfăşura şedinţa CJ era prea mică pentru numărul celor care doreau să urmărească lucrările, au fost admise în sală doar vreo zece persoane din rândurile celor veniţi în Bacău. Restul s-au masat în aripa Palatului Administrativ în care se află birourile Prefecturii. Cu toate că, în finalul dezbaterilor, consilierii judeţeni, majoritatea aparţinând partidelor ce compun USL, au aprobat prevederile bugetare aşa cum le iniţiase conducerea CJ, persoanele sosite pentru a susţine interesele localităţilor în care îşi au domiciliul s-au retras fără nici un fel de incident.

‘A fost o acţiunea ce s-a încadrat în limitele legii, şedinţele CJ fiind deschise. Cei veniţi nici nu doreau, dar nici nu puteau să facă dezordine, deoarece am cerut organelor de ordine să obţină, de la primarii din localităţile de unde proveneau, liste cu toţi participanţii la protestul spontan’, a declarat prefectul Constantin Scripăţ. La rândul său social-democratul Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean consideră că ‘deşi acţiunea iniţiată de PDL se constituie într-o premieră cel puţin pentru judeţul Bacău, ea este una democratică’.

‘Trebuie înţeleşi protestatarii pentru ceea au cerut, dar trebuie să ştie, ori lucrul ăsta nu li s-a spus când au plecat spre Bacău, că este necesară încetarea susţinerii deficitului financiar, a cheltuielilor inutile pentru moment ori chiar fanteziste, fără nici un rost pe care le propuneau primarii lor, aşa cum de altfel, o cere chiar actuala putere. Unii cheltuiesc pe proiecte şi aceştia merită să fie sprijiniţi, alţii pe inutilităţi’, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean. Potrivit acestuia, în elaborarea proiectului de buget destinat celor 93 de unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului Bacău ‘s-a avut în atenţie, în principal, atât viabilitatea proiectelor europene aflate în derulare, numărul populaţiei, dar şi alocările făcute de Guvern în finalul anului trecut, care în judeţul Bacău au fost direcţionate tocmai către comunele ai căror primari se arată astăzi nemulţumiţi şi au venit să pună presiunea pe consilierii judeţeni’.

‘La vremea când au primit bani în plus de la Guvern nu i-am auzit să-şi fi manifestat deloc compasiunea ori solidaritatea, nu au vorbit de echilibru în alocarea banilor publici cu locuitorii din celelate 74 de unităţi teritorial-administrative băcăuane’, a mai adăugat Dragoş Benea. AGERPRES