Aproape 90 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de apă din Valea Jiului

Aproape 70 de kilometri de reţele de apă şi circa 50 de kilometri de conducte de canalizare vor fi reabilitate, printre altele, în mai multe oraşe din Valea Jiului cu ajutorul unei finanţări nerambursabile în valoare de 90 de milioane de euro ce a fost câştigată de compania publică de apă, SC Apa Serv Valea Jiului SA, subordonată Consiliului Judeţean Hunedoara.

Contractul de finanţare a lucrărilor va fi semnat vineri, la Petroşani, de ministrul delegat pentru Fondurile Europene, Rovana Plumb, şi de reprezentanţii Apa Serv Valea Jiului şi ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ADI Apa Valea Jiului, a anunţat joi conducerea instituţiei.

“Acesta este primul proiect nou de investiţii în exerciţiul financiar 2014 -2020, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), şi reprezintă totodată cea mai mare investiţie în infrastructura de apă şi apă uzată realizată în Valea Jiului”, a declarat directorul Apa Serv Valea Jiului SA, Costel Avram.

Proiectul “Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara (Valea Jiului) – 2014-2020” este cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM) şi are o valoare totală aprobată de 384.329.650,38 lei (circa 90 de milioane de euro). Fondurile nerambursabile reprezintă 85% din valoarea contractului, 13% sunt sume alocate de la bugetul de stat, iar 2% reprezintă contribuţiile locale ale consiliilor locale şi CJ Hunedoara, în calitate de acţionari ai SC Apa Serv Valea Jiului.

În cadrul proiectului vor fi realizate mai multe investiţii majore, printre care se numără reabilitarea a 29,2 km de aducţiuni de apă şi a 69,6 km de reţele de apă din oraşele Petroşani, Petrila, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani.

De asemenea, vor fi reabilitate staţiile de tratare a apei din zonele Taia şi Zănoaga şi captarea de apă Izvorul, în paralel cu construirea a şase staţii de pompare în Petroşani, Lupeni şi Uricani.

Lucrările mai prevăd extinderea reţelei de canalizare cu 47,3 km în Petroşani, Petrila, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani şi extinderea reţelei de apă în localitatea Câmpu lui Neag.

Totodată va mai fi realizat un sistem automat de monitorizare şi vor fi cumpărate utilaje şi echipamente pentru intervenţii în sistemele de apă şi apă uzată.

Proiectul va trebui finalizat până la 31 decembrie 2023. AGERPRES