Aproape 400 de evenimente organizate cu ocazia Zilelor Judeţului Harghita

Aproape 400 de evenimente culturale, sportive sau de petrecere a timpului liber vor avea loc în mai multe localităţi, cu ocazia Zilelor Judeţului Harghita, eveniment care se organizează în perioada vizitei papale şi a marelui pelerinaj de Rusaliile catolice, pentru a le prezenta pelerinilor şi turiştilor valorile culturale şi turistice ale zonei.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a precizat, într-o conferinţă de presă, că acest eveniment se organizează începând din anul 2000, ideea fiind preluată de la un judeţ înfrăţit din Ungaria, şi a punctat faptul că ediţia din 2019 este una specială, în contextul vizitei Papei Francisc.

Borboly a precizat că în zilele următoare va creşte numărul turiştilor şi al personalităţilor prezente în zonă şi prin aceste evenimente există posibilitatea să fie prezentate valorile locale, cu speranţa că mulţi dintre oaspeţi vor reveni şi cu altă ocazie.

Prezentă în aceeaşi conferinţă de presă, directoarea Centrului Cultural Judeţean Harghita, Ferencz Angela, a prezentat caietul program al evenimentului unde, în premieră, este afişată şi oferta turistică a judeţului, cum ar fi valori culturale, monumente istorice sau puncte gastronomice importante.

Programul Zilelor Judeţului Harghita este extrem de variat şi cuprinde manifestări dedicate toate categoriilor de vârstă, de la teatru de păpuşi şi activităţi dedicate Zilei Copilului, până la vizitarea colecţiilor muzeale săteşti, concerte pentru toate gusturile, vizitarea atelierelor de creaţie ale artiştilor plastici, expoziţii de artă plastică sau de artă fotografică, festival de dans popular pentru copii şi tineri, târg de produse meşteşugăreşti, diverse workshopuri şi conferinţe.

De asemenea, turiştii prezenţi în zonă în această perioadă au posibilitatea să participe la drumeţii sau la ture cu bicicleta, organizatorii pregătind opriri la diverse atracţii turistice sau la ateliere ale meşteşugarilor.

Turiştii şi pelerinii veniţi în zonă vor putea să afle detalii despre programele din cadrul Zilelor Judeţului şi cu ajutorul aplicaţiei mobile Visit Harghita, unde există informaţii şi despre vizita papală.

“Se zice că fiecare investiţie are legătură cu turismul şi eu consider că în aceste şapte sau zece zile s-a investit foarte mult din partea centrelor culturale, asociaţiilor civice din Harghita, ca acest eveniment să fie la un nivel cât mai ridicat. Eu consider că constelaţia stelelor, din punct de vedere turistic, este foarte favorabilă în Harghita. Sunt câteva evenimente de mare anvergură care vor avea loc şi rolul nostru a fost ca aceste evenimente să ajungă uşor la dispoziţia turiştilor. (…) O parte din programe sunt accesibile în aplicaţia Visit Harghita, caietul de programe este accesibil în aplicaţie, dar şi informaţii foarte relevante în legătură cu vizita papală”, a explicat directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, Szabo Karoly.

Manifestările dedicate Zilelor Judeţului Harghita încep pe 31 mai, înainte de vizita Papei Francisc la Şumuleu Ciuc, şi se vor încheia pe 10 iunie, după pelerinajul de Rusaliile Catolice, în organizarea evenimentului fiind implicate aproximativ 80 de instituţii şi asociaţii civice. AGERPRES