Apicultorii maramureseni au pichetat Institutia Prefectului

Aproximativ 35 de apicultori maramureseni, membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, filiala Maramures au pichetat pe 10 februarie Institutia Prefectului.
Presedintele filialei, Grigore Tamiian, a declarat ca protestul apicultorilor se refera la posibilitatea achitarii tarifului de utilizare a retelei de drumuri publice cu pavilioane apicole, structurat in functie de durata de utilizare: o zi, 7 zile, 30 de zile, 6 luni si 12 luni.

In actualele conditii, pretul mierii de albine este foarte scazut, iar pretul prognozat oferit de procesatori pentru sezonul apicol 2006 este de 3 lei RON/kg. Venitul mediu pe sezon de familie de albine este de 75 lei RON, in timp ce costurile de achitare a rovinietei este de 80 mlei RON/ familie de albine. In acest context, se inregistreaza o pierdere de 5 lei RON/ familie de albine, costuri in care nu sunt incluse si celelalte cheltuieli.

Apicultorii maramureseni au mentionat ca activitatea de stuparit pastoral se desfasoara in intervalul mai-iulie, si ca efectueaza 2-3 deplasari, ce nu depasesc 500-1500 de km. In aceste conditii plata taxei pentru intregul an este incorecta, a mai spus presedintele Grigore Tamiian. Apicultorii maramureseni au mai intreprins demersuri si interventii, dar acestea au ramas fara finalizare.

Subprefectul Gheorghe Achim s-a intalnit cu o delegatie a apicultorilor si a discutat doleantele acestora. El a dispus trimiterea de adrese motivate si argumentate de catre asociatie la Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.