APDO-LIDER propune ca alegerile generale sa le preceada pe cele locale

Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Omului LIDER (APDO-LIDER) Targu Mures a propus ca alegerile generale sa le preceada pe cele locale, deoarece astfel s-ar diminua numarul alesilor care trec la partidele de la putere dupa alegerile generale.
In acest fel, sustine presedintele APDO-LIDER, Cornel Briscaru, s-ar preintampina migratia politica si ar fi stimulata competitia pe proiecte si programe supuse dezbaterii publice de catre partide si candidatii acestora.

Conducerea APDO-LIDER a aratat ca, prin modificarea legii alegerilor, ar trebui sa se prevada posibilitatea ca autoritatea locala sa publice decizia de migrare a unui ales local de la o formatiune politica la alta sau sa i se impuna acestuia ca, odata cu plecarea din partid, sa poata opta doar pentru calitatea de independent. Cornel Briscaru sustine ca principala neconcordanta legislativa in Romania se refera la situatia in care, desi alegerea s-a facut pe listele unui partid, in timpul mandatului se permite trecerea alesilor la oricate partide doresc acestia. “Daca in timpul mandatului renunti sau pierzi calitatea de ales local, cel care determina inlocuitorul ar trebui sa fie tot partidul pe listele caruia respectivul ales a fost initial desemnat prin votul pe lista”, a subliniat Briscaru.

APDO-LIDER crede ca acest nefiresc gol de reglementare ar putea fi acum completat, fie cu trecerea la votul uninominal, fie cu alte reglementari care sa stopeze migratia politica a oportunistilor. “Alesul care renunta la calitatea de membru al partidului care l-a desemnat candidat si ulterior validat consilier, dupa plecarea din acel partid sa ramana doar independent sau, in caz contrar, sa piarda aceasta calitate”, a sustinut Cornel Briscaru.