Asociaţia Oraşelor din România solicită o întâlnire urgentă cu prim-ministrul, „oricare ar fi el după votul care urmează să fie exprimat în Parlament, pentru negocieri privind o rectificare imediată”.

„AOR îşi exprimă mâhnirea faţă de încă o promisiune neonorată, făcută primarilor de Guvernul demis, care nu a adoptat în şedinţa executivului hotărârea referitoare la alocarea fondurilor necesare pentru plata facturilor din programele PNDL 1 şi PNDL 2. Astfel, oraşele primesc o nouă lovitură care va duce la blocarea proiectelor de dezvoltare şi abandonarea lor din lipsă de finanţare. (…) Asociaţia Oraşelor din România consideră că guvernanţii ar trebui să aibă în vedere binele, dar şi dezvoltarea comunităţilor locale, interesele cetăţenilor, care sunt profund afectaţi prin măsurile actuale ale Legii bugetului de stat, cerând o întâlnire urgentă cu prim-ministrul României, oricare ar fi el după votul care urmează să fie exprimat în Parlament, pentru negocieri privind o rectificare imediată”, se arată într-un comunicat al AOR.

Asociaţia Oraşelor atrage atenţia asupra refuzului Comisiei Europene de decontare din fondurile europene a proiectelor de apă şi canalizare realizate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cerere formulată de către Guvernul demis Dăncilă.

„Prin această cerere, Executivul demis a încercat să recupereze 1,8 miliarde de lei, adică aproape 0,2% din PIB, potrivit proiectului de rectificare bugetară. Astfel se creştea artificial gradul de absorbţie a fondurilor europene şi se diminua deficitul bugetar, deoarece plăţile iniţiale pentru proiecte au fost făcute de la bugetul de stat. Rectificarea de buget necugetată a Guvernului Demis a pus oraşele mici şi mijlocii din România într-o situaţie fără precedent. Mai mult de un sfert din oraşele din România se îndreaptă spre faliment, doar câteva zile despărţindu-ne de luna noiembrie, care va fi una catastrofală pentru administraţiile locale, în lipsa fondurilor”, precizează sursa citată.

AOR reaminteşte că, prin HG privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, emisă în baza rectificării de buget, „27 de oraşe au primit între 3 şi 10 lei/locuitor, 16 oraşe între 11 şi 20 lei/locuitor şi 14 oraşe între 21 şi 30 lei/locuitor, iar prin bătaia de joc dusă la extrem de ministrul de Finanţe, Orlando Eugen Teodorovici, după aprobarea hotărârii de guvern, 25 de oraşe au rămas cu buget minim de funcţionare sub 1.000 lei/locuitor/an, în această valoare fiind incluse sumele alocate pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi”.

„O sfidare cinică faţă de cetăţenii din unităţile administrativ-teritoriale cu statut de oraş, având în vedere că oricăreia dintre comune i s-a asigurat un buget minim de funcţionare de 1.000 lei/locuitor/an, încă de la începutul anului, când a fost aprobată Legea 50/2019 privind bugetul de stat”, arată AOR. AGERPRES