Autoritatea locală a municipiul Moineşti în parteneriat cu Asociația ECOASSIST Bucureşti – reprezentant oficial al conceptului “Plantăm Fapte Bune în România”, a pus în operă în primăvara anului 2021 în curte școlii gimnaziale „George Enescu” proiectul pilot de înființare în România a unei păduri urbane.

Municipiul Moinești are state vechi de colaborare și parteneriate cu Asociația ECOASSIST Bucureşti, fiind agreat tocmai datorită eforturilor susținute ale administrației publice locale și implementării unor soluții fiabile de îmbunatățire a calității aerului, reducere a efectelor schimbărilor climatice, într-un cuvânt de protejare a mediului înconjurător.
Popularitatea proiectului ,,Miyawaki”, care are la bază metoda inventată de botanistul japonez dr. Akira Miyawaki a obținut premiul Blue Planet 2006 – echivalentul premiului Nobel în domeniul protecției mediului.
Conceptul a fost adaptat pentru România de Forest Design Brașov partener al asociației susmenționate. Beneficiile pe termen lung ale pădurilor urbane miniaturale având maximum beneficiu asupra biodiversității și a absobției mai mari de bioxid de carbon comparativ cu plantațiile convenționale .
Astfel, având o creștere activă, devin ecosisteme mature în 20 de ani față de 150 de ani în condiții normale, reduc temperatura cu minim 2 grade Celsius la nivel local, ajută la absorbția a 15% din praf și microparticule, reduc stresul, anxietatea, incidența bolilor cardio-vasculare și afecțiunilor respiratorii pentru locuitorii din zonă .
Nu în ultimul rând, creșterea biodiversității de 18 ori mai mare a florei și faunei, menținerea umidității solului – metodă eficientă de luptă împotriva secetei, reducerea zgomotului cu cel puțin 10 dB și creșterea valorii imobiliare pentru proprietățile din vecinătatea pădurilor, vom obține un ecosistem complex adaptat condițiilor locale de mediu, cu creștere rapidă și aport substanțial în reglarea temperaturilor și ,, sechestrarea ,, CO2.
Și pentru că proiectul pilot a avut o dezvoltare foarte bună, în primăvara 2022 am replicat proiectul minipădurii urbane și la colegiul ,,Grigore Cobălcescu” – instituție de învățământ moineșteană și vom căuta ca în fiecare cartier să găsim oportunități ale replicării .
“Implementarea de proiecte cu surse interne și externe de finanțare care au avut și au drept scop modernizarea municipiului Moinești, cu rol benefic în evoluţia favorabilă și plusvaloarea pe care o dezvoltă zi de zi orașul nostru, rezultatele obținute prin reabilitarea spațiilor verzi și cele 30 de hectare de plantații înființate în ultimii ani cu rol major în diminuarea valorilor extreme ale factorilor climatici, motivează autoritatea locală să continue tradiția acțiunilor de plantări pentru un mediu mai curat”, a declarat Valentin Vieru, primarul municipiului Moinești.