Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologiei Informatiei (ANRCTI) publica pe pagina sa de internet planul de actiuni pentru anul 2008, elaborat, pentru prima oara, pe baza unui document de strategie pentru urmatorii trei ani.
Pe parcursul acestui prim an de reglementare fundamentata strategic, ANRCTI se va concentra pe revizuirea pietelor relevante din sectorul comunicatiilor electronice si va avea ca obiective principale promovarea concurentei si a intereselor utilizatorilor finali in sectoarele de comunicatii electronice si servicii postale, promovarea utilizarii tehnologiei informatiei si imbunatatirea dialogului cu industria si utilizatorii finali.

Procesul de revizuire a pietelor relevante din sectorul comunicatiilor electronice, una dintre parghiile majore de care ANRCTI dispune in indeplinirea misiunii sale de promovare a concurentei in sectorul comunicatiilor electronice, se desfasoara pe intreg parcursul anului 2008 si presupune definirea si analiza pietelor relevante si stabilirea masurilor de reglementare necesare remedierii problemelor de ordin concurential de pe aceste piete. Pentru prima oara, acest demers va fi insotit de o consultare europeana, care consta in notificarea Comisiei Europene si a celorlalte autoritati de reglementare din statele membre cu privire la pietele relevante definite, operatorii identificati ca avand putere semnificativa pe aceste piete si remediile pe care Autoritatea intentioneaza sa le impuna.
Un proiect pe care ANRCTI il va finaliza in acest an si care va contribui la intensificarea concurentei pe piata de telefonie este portabilitatea numerelor, care va fi disponibila incepand cu data de 21 octombrie, moment din care utilizatorii de servicii de telefonie fixa si mobila vor putea sa isi pastreze numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul.

In vederea promovarii intereselor utilizatorilor finali, ANRCTI va continua si in acest an implementarea serviciului universal prin desemnarea furnizorilor de serviciu universal pentru instalarea a 172 de noi telecentre. O atentie sporita va fi acordata implementarii serviciului de informatii privind abonatii si punerii la dispozitie a registrelor abonatilor prin desemnarea unui furnizor de serviciu universal pentru aceste servicii.

Promovarea utilizarii tehnologiei informatiei reprezinta, de asemenea, o prioritate pentru ANRCTI, Autoritatea propunandu-si adoptarea unei serii de reglementari in acest domeniu, printre care: o decizie privind conditiile si procedura de agreare a agentiilor de omologare responsabile cu verificarea conformitatii dispozitivelor securizate de creare a semnaturii electronice, o decizie privind normele tehnice si metodologice pentru aplicarea Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica si o decizie privind normele metodologice de autorizare a centrelor de date utilizate de catre furnizorii de servicii de arhivare electronica. Cu acelasi scop, ANRCTI intentioneaza sa elaboreze cadrul de reglementare pentru activitatea de administrare a domeniului .ro si sa revizuiasca normele tehnice si metodologice pentru aplicarea Legii nr.589/2004 privind activitatea notariala.