ANM prognozează precipitații peste media climatologică, în perioada decembrie 2013 – februarie 2014

Meteorologii estimează că, în următoarele trei luni, regimul termic din România va fi unul normal pentru perioada analizată, cu excepția unor zone în care valorile termice se vor situa peste medie. La nivelul precipitațiilor sunt prognozate cantități lunare, în general, excedentare în cea mai mare parte a regiunilor.

Conform datelor ANM, în decembrie, regimul termic va fi apropiat de cel normal în vestul, sudul și sud-estul țării, iar în regiunile nordice, nord-estice și centrale sunt posibile medii ale temperaturilor mai scăzute decât normele climatologice. Astfel, în Transilvania, Dobrogea și Muntenia, termometrele vor arăta, în medie, valori cuprinse între-5 și zero grade Celsius, în timp ce în Moldova, Maramureș și Crișana, între-5 și 1 grad Celsius.

Din punct de vedere pluviometric, ANM estimează cantități lunare de precipitații ce se vor situa peste media climatologică în centrul și sud-estul țării (între 20 și 85 l/mp) și apropiate de normalul perioadei în celelalte regiuni (maximum 80 l/mp, în Oltenia).

La nivelul lunii ianuarie 2014, valorile termice vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale, iar local în partea de sud și sud-est a țării sunt posibile temperaturi peste normele climatologice, respectiv între-6 și zero grade Celsius.

Cantitățile lunare de precipitații anunțate în prima lună a anului viitor vor fi, în mare parte, apropiate de media climatologică, cu excepția regiunilor vestice și centrale, unde sunt posibile valori excedentare (între 20 și 70 l/mp).

În februarie 2014, meteorologii prognozează temperaturi ale aerului ce vor avea valori medii apropiate de normalul climatologic, în majoritatea regiunilor. Temperaturile medii se vor încadra între-5 și 2 grade Celsius.

De asemenea, cantitățile lunare de precipitații vor fi peste norme, local, în vestul și nord-vestul țării (de la 20 până la 70 l/mp), și apropiate de mediile climatologice în celelalte regiuni (cel mult 55 l/mp, în Banat).

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%. AGERPRES