ANM anunță temperaturi şi cantităţi de precipitaţii normale, în următoarele trei luni

Ultima lună de primăvară şi primele două luni de vară vor aduce, în general, temperaturi şi cantităţi de precipitaţii apropiate de normele multianuale, şi doar în mai ploile vor fi mai prezente în cea mai mare parte a ţării, cu excepţia regiunilor sud-estice, sudice şi estice, potrivit prognozei meteorologice pentru intervalul mai – iulie 2015, publicată, vineri, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În mai, temperatura aerului va fi apropiată de normalul climatologic, mai ales în sud-est şi local în sudul şi vestul ţării. În celelalte regiuni, valorile termice vor avea valori sub mediile multianuale ale perioadei, de 14,9 grade Celsius. În aceeaşi lună, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, cu excepţia regiunilor sud-estice şi pe arii restrânse cele sudice şi estice, unde se vor situa în apropierea mediilor multianuale. La nivelul lunii mai, media multianuală lunară raportată la perioada 1981-2010 este de 66,5 litri/mp.

În luna iunie, valorile termice vor avea valori apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării. Astfel, temperaturile medii vor porni de la 15 grade Celsius, în Oltenia, şi vor ajunge la 21-22 de grade Celsius în Banat, Crişana, Moldova şi Muntenia. Media multianuală a lunii iunie este de 18,3 grade Celsius. La capitolul precipitaţii, prognoza arată cantităţi lunare ce se vor situa sub normele multianuale local în sudul, sud-estul şi estul teritoriului (între 27 şi 60 litri/mp), iar in regiunile centrale şi nordice sunt posibile cantităţi peste aceste norme, de până la 107 l/mp.

Potrivit ANM, în iulie, temperatura aerului se va situa peste media climatologică a lunii (stabilită la 20,2 grade Celsius), în sud-est şi local în sud. În celelalte regiuni se vor înregistra valori apropiate de normal, ce pornesc de la medii de 21 de grade Celsius şi se ajung la 23 de grade Celsius. Totodată, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de normal, local, în regiunile centrale şi vestice ale ţării (de la 67 la 102 l/mp), iar în restul teritoriului vor fi deficitare. Media multianuală a precipitaţiilor pentru luna iulie este de 77,8 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.AGERPRES