Regimul termic prognozat pentru următoarele trei luni este unul apropiat de normele climatologice multianuale, iar din punct de vedere pluviometric, excedent de precipitaţii este preconizat în luna martie, în special în zona Olteniei, relevă prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul februarie – aprilie 2015, publicată, vineri, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Potrivit estimărilor de specialitate, în luna februarie, temperaturile medii lunare vor fi, în general, apropiate de normele climatologice, mai puţin în regiunile vestice, sudice şi sud-estice, unde local se vor situa peste aceste norme. Temperaturile medii lunare se vor încadra între -5 grade Celsius, în Transilvania şi Moldova, şi două grade Celsius, în Banat, Oltenia şi Dobrogea. Valori de zero grade se vor înregistra în Maramureş şi Transilvania.

În ceea ce priveşte cantităţile lunare de precipitaţii, acestea se vor situa, în general, în limite normale în zonele estice şi sud-estice, iar în restul teritoriului vor fi excedentare. Cantităţile de precipitaţii vor oscila între 13 litri/mp în Dobrogea şi 57 de litri/mp în Maramureş.

În prima lună de primăvară a acestui an, estimările meteo arată că temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice, posibil local mai ridicate în sud şi sud-est, dar şi mai coborâte în centrul şi nord-vestul teritoriului. În Moldova mediile pornesc de la minus un grad Celsius, în Transilvania – zero grade Celsius şi ajung la 7 grade Celsius în Banat şi Oltenia.
Cantităţile lunare de precipitaţii, în martie 2015, se vor putea situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării. Acestea vor oscila între 17 litri/mp în Dobrogea şi 59 litri/mp, în Oltenia.
Conform ANM, în luna aprilie, valorile medii ale temperaturii aerului vor fi apropiate de mediile climatologice, posibil mai scăzute, local, în vestul, sudul şi nord-estul ţării. Temperaturile medii lunare pot coborî până la 5 grade Celsius, în Moldova, dar pot ajunge şi la 12 grade Celsius, în Banat, Oltenia şi Muntenia.

Totodată, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale pe areale din sudul şi estul ţării şi vor depăşi aceste medii în restul teritoriului. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt preconizate în Banat (78 l/mp), iar cele mai puţine (între 14 şi 40 l/mp) în Dobrogea.
Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. Distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii sunt estimate, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs. Începând cu data de 1 august 2014 perioada climatică de referinţă este 1981-2010, conform recomandărilor Organizaţiei Meteorologice Mondiale. AGERPRES