ANM anunţă precipitații sub formă de ploaie și lapoviță în majoritatea regiunilor, după 8 februarie

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) estimează, pentru intervalul 3-16 februarie 2014, un regim termic în mare parte normal pentru această perioadă, dar și precipitații în majoritatea zonelor țării, mai ales sub formă de ploaie și lapoviță, în special din 8 februarie.

Conform meteorologilor, în Banat, până în jurul datei de 6 februarie, regimul termic se va menține apropiat de cel normal pentru prima decadă a lunii februarie, maximele diurne urmând a se situa în medie între 3 și 6 grade, iar minimele între – 6 și – 2 grade, cu precizarea că în zonele deluroase sunt de așteptat în continuare temperaturi mai ridicate, atât ziua, cât și noaptea. Începând din 7 februarie și până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză valorile mediate pe întreaga regiune vor fi în creștere, urmând a se înregistra temperaturi peste cele obișnuite ale perioadei din an, cu maxime între 8 și 11 grade și minime preponderent pozitive, între 0 și 4 grade. După data de 7 februarie și până la sfârșitul intervalului, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi destul de ridicată, fiind de așteptat mai ales ploi, în general slabe.

În Crișana, până în jurul datei de 7 februarie, media de temperatură în regiune se va menține în jurul valorilor normale pentru prima decadă a lunii februarie, maximele diurne urmând a se situa între 3 și 6 grade, iar minimele între – 7 și – 3 grade, cu precizarea că pentru zonele de deal sunt de așteptat în continuare temperaturi mult mai ridicate, atât ziua, cât și noaptea. Începând din 7 februarie și până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, valorile vor fi în creștere în toată regiunea, urmând a se înregistra temperaturi peste cele climatologic normale, cu o medie a maximelor între 8 și 11 grade și minime preponderent pozitive, între 0 și 4 grade. De asemenea, de la sfârșitul primei săptămâni din intervalul de prognoză și până pe 16 februarie probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi destul de ridicată, fiind de așteptat mai ales ploi, cu caracter temporar și în general slabe cantitativ.

În Transilvania, în primele zile din interval, temperaturile minime se vor menține scăzute în mare parte a regiunii, în medie între – 13 și – 6 grade, valori mai coborâte urmând a se înregistra în depresiuni. În privința valorilor maxime, în același interval media pe întreaga regiune va fi apropiată de normalul perioadei și se va situa între 2 și 4 grade, cu precizarea că în zonele depresionare vor fi valori în general negative și pe timpul zilei, iar în zonele mai înalte de relief temperaturile la amiază vor urca la valori peste mediile climatologice. Începând din data de 8 februarie și până la sfârșitul intervalului de prognoză regimul termic nu va avea variații importante de la o zi la alta, iar valorile se vor situa peste cele înregistrate în mod obișnuit în prima jumătate a lunii februarie, cu o medie a maximelor între 3 și 7 grade și a minimelor între – 4 și – 2 grade. În prima săptămână a intervalului de prognoză nu se vor semnala precipitații, apoi vor fi posibile precipitații slabe, mixte.

În Maramureș, pe parcursul întregului interval, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori mai ridicate decât ar fi normal în prima jumătate a lunii februarie, media maximelor fiind în creștere, de la 5-6 grade în primele zile, la valori de 6-8 grade în cea de-a doua săptămână. În privința minimelor, acestea vor fi destul de coborâte în primele nopți, când media la nivelul întregii regiuni va fi între – 7 și – 3 grade, apoi vor oscila ușor în jurul unei medii de zero grade. Probabilitatea pentru precipitații, mai ales sub formă de ploaie și lapoviță, în general slabe cantitativ, va crește începând din data de 7 februarie.

În Moldova, până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză, vremea va fi caracterizată de un regim termic destul de scăzut, cu valori medii pe timpul nopților între – 13 și – 5 grade, iar ziua medii negative sau în jurul a zero grade. Începând cu data de 8 februarie, se estimează o creștere de temperatură ce va determina valori în general peste cele obișnuite ale perioadei, media maximelor urmând a se situa între 3 și 6 grade, iar a minimelor între – 4 și – 1 grad. În prima săptămână de prognoză vor fi posibile doar fulguieli izolate, iar în intervalul 9 – 14 februarie apar condiții pentru precipitații slabe, mixte.

În Dobrogea, până în jurul datei de 7 februarie, va fi o vreme relativ rece, astfel că media valorilor minime nocturne va fi de – 6… -2 grade, iar a maximelor, ușor pozitivă. După 8 februarie se estimează o creștere a temperaturilor, acestea urmând a se menține relativ constante până spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză. Media maximelor va fi de 5-8 grade, valori ușor peste cele climatologic normale, iar pe timpul nopților se așteaptă o medie de 1-4 grade. Precipitațiile vor fi neînsemnate, trecătoare, la început fulguieli, apoi ploi slabe sau burniță.

Pentru zona Munteniei, meteorologii prognozează în primele zile ale intervalului de referință o vreme rece, astfel că la nivelul întregii regiuni media valorilor maxime va porni de la – 3 și va ajunge la un grad Celsius. Minimele nocturne vor oscila între – 10 și – 6 grade. Începând din data de 8 februarie, este estimată o creștere de temperatură, regimul diurn urmând a se situa în medie între 5 și 9 grade, iar cel al minimelor între – 4 și – 1 grad, fără a se înregistra variații importante de la o zi la alta, până spre sfârșitul intervalului. Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză vor fi posibile doar precipitații trecătoare, neînsemnate cantitativ, la început fulguieli, apoi mai ales burniță sau ploi.

În Oltenia, în primele zile ale intervalului. se va menține o vreme rece, cu valori medii ziua în general negative, între – 3 și zero grade, iar noaptea între – 10 și – 5 grade. Începând cu data de 8 februarie, estimările indică o creștere a temperaturilor și menținerea acestora relativ constante până la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză, cu o medie a valorilor maxime de 4…8 grade, iar a minimelor de – 4…0 grade. În prima săptămână vor fi posibile doar fulguieli izolate, apoi sunt prognozate precipitații slabe, cu caracter local, mai ales ploi sau burniță.

La munte, în cea mai mare parte a intervalului de referință, regimul termic diurn se va menține relativ constant, la valori ușor mai ridicate decât normalul climatologic al perioadei. Media maximelor se va situa în ecartul 0…5 grade. În privința temperaturilor minime este estimată o creștere a acestor valori, de la o medie de – 7…-4 grade, în primele zile, la medii de – 4…-2 grade în cea de-a doua săptămână de prognoză. Probabilitatea pentru precipitații slabe, sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare va crește după data de 8 februarie.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 3 – 16 februarie 2014, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia. AGERPRES