ANM anunță o tendință de răcire a vremii și intervale cu ploi, în perioada 22 septembrie – 5 octombrie

Meteorologii estimează pentru următoarele două săptămâni (22 septembrie – 5 octombrie) un regim termic în general normal pentru această perioadă, cu episoade de temperatură peste normele climatologice, dar și cu intervale în care vremea se va răci, iar ploile vor fi prezente la nivelul întregii țări, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), publicată luni.

În Banat, la începutul intervalului de prognoză valorile termice vor scădea accentuat, astfel încât în perioada 23 – 26 septembrie, vremea va fi rece, cu maxime, în medie, de 15-16 grade și minime între 5 și 8 grade. Din 28 septembrie temperaturile vor crește până la valori medii diurne de 18-20 de grade și în jur de 8 grade în timpul nopților, apoi se vor menține relativ staționare. Va ploua pe arii extinse în primele două zile, iar cantitățile de apă vor fi mai însemnate pe 22 septembrie. Ploi slabe sunt posibile și în restul intervalului, cu o probabilitate mai mare în jurul datelor de 25, 26 și 30 septembrie.

În Crișana, vremea se va răci cu aproximativ 6 grade până în 24 septembrie, când valorile termice diurne se vor situa, în medie, în jurul a 14 grade, iar în timpul nopții se vor înregistra 4 grade. Până la sfârșitul lunii septembrie regimul termic va marca o creștere ușoară și treptată, apoi se va menține la valori constante, ușor sub cele normale din punct de vedere climatologic. Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, pe arii restrânse sunt posibile ploi slabe, de scurtă durată. În 22 septembrie cantitățile de apă vor fi mai însemnate, iar în jurul datelor de 25, 26 și 30 septembrie, ploile se pot semnala pe arii mai extinse.

Pentru regiunea Transilvaniei, în prima zi, valorile termice diurne se vor situa, în medie, în jurul a 22 de grade, apoi vor marca o scădere bruscă, de 8-10 grade, vremea devenind rece pentru a treia decadă a lunii septembrie. Din 27 septembrie, vremea va intra într-un proces de încălzire ușoară, iar la sfârșitul intervalului de prognoză mediile temperaturilor maxime se vor situa în jurul a 16 grade. Mediile minimelor vor avea aceeași evoluție, cu valorile cele mai scăzute, de până la două grade Celsius, în jurul datei de 25 septembrie. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse și vor fi mai însemnate cantitativ în 22-23 septembrie, și posibil în 26, respectiv 30 septembrie.

În Maramureș, după o primă zi cu temperaturi ridicate, în intervalul 23-26 septembrie regimul termic diurn va fi caracterizat de valori mult sub cele normale pentru ultima decadă a lunii, cu maxime de 12-14 grade și minime de până la 3 grade. Din 27 septembrie, vremea începe să se încălzească, temperaturile maxime situându-se, în medie, în jurul a 18 grade, iar cele minime în jurul a 6 grade. Probabilitatea de precipitații se menține ridicată în jurul datelor de 22, 26 și 30 septembrie, iar în restul intervalului doar izolat vor fi posibile ploi slabe cantitativ.

În Moldova, vremea va fi caldă în prima zi a intervalului, cu o medie a maximelor de 25-26 de grade și a minimelor de 13 grade. Ulterior, valorile termice vor marca o scădere semnificativă, de aproximativ 10 grade, astfel că vremea va deveni rece pentru această perioadă. La sfârșitul primei săptămâni de prognoză, atât temperaturile maxime, cât și cele minime, vor crește ușor, iar în a doua săptămâna se vor menține relativ constante, spre o medie de 16 grade a maximelor termice și de 7 grade a temperaturilor minime. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în perioada 22-23 septembrie, când și cantitățile de apa vor fi mai însemnate, în restul intervalului doar izolat fiind posibile ploi slabe.

În Dobrogea, în primele zile, temperaturile vor marca o scădere de peste 5 grade, iar până la sfârșitul primei săptămâni de prognoză vor reveni la valori apropiate de cele normale, adică maxime de 20-21 de grade și minime 11-12 grade. În a doua săptămână tendința vremii va fi de răcire ușoară și treptată, până la temperaturi diurne, în medie de 17-18 grade și valori termice nocturne de 10 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în jurul datelor de 22, 23 și 26 septembrie, când, local, sunt posibile și cantități de apă mai însemnate, dar și după 1 octombrie, când ploile vor fi în general slabe cantitativ.

În Muntenia, la începutul primei săptămâni de prognoză, temperaturile medii diurne vor scădea brusc, de la 25 la 18 grade, apoi se vor menține relativ staționare, între 18 și 20 de grade, cu cele mai ridicate valori, în jurul datei de 29 septembrie. În ceea ce privește temperaturile minime, acestea vor scădea până la 7 grade în 25 septembrie, apoi vor crește ușor, cu aproximativ 3 grade și vor rămâne relativ constante până la sfârșitul intervalului de prognoză. Probabilitatea de ploaie se va menține redusă aproape pe tot parcursul celor două săptămâni și doar pe 22-23 septembrie, 26-27 și 30 septembrie vor fi ploi pe arii mai extinse și izolat mai însemnate cantitativ.

Pentru zona Olteniei, în prima zi, temperaturile maxime vor fi ridicate, în jurul a 24 de grade, apoi vremea se va răci accentuat, cu aproximativ 8 grade, astfel că în perioada 23-26 septembrie regimul termic diurn va fi caracterizat de valori sub cele normale. Asta înseamnă maxime cuprinse, în medie, între 15 și 17 grade și minime între 5 și 8 grade. Din 27 septembrie, vremea se încălzește ușor, iar temperaturile se vor menține relativ staționare până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză. În intervalele 22-23 septembrie, 25-27 septembrie și în jurul datei de 30 septembrie va ploua pe arii extinse, iar cantitățile de apă vor fi mai însemnate. Ploi slabe, izolate, sunt posibile și în restul intervalului, cu precădere în a doua săptămână de prognoză.

La munte, regimul termic diurn va suferi schimbări bruște în prima săptămână de prognoză, când temperaturile vor scădea cu aproximativ 10 grade, astfel că în intervalul 23-25 septembrie, maximele diurne se vor situa, în medie, în jurul valorii de 6 grade, iar minimele nocturne vor deveni negative. Din data de 27 septembrie, vremea se va încălzi ușor, iar valorile termice vor fi apropiate de normele climatologice ale perioadei. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar pe 22-23 septembrie, și din nou pe 26 septembrie, se pot înregistra cantități de apă mai însemnate.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menționează ANM. AGERPRES