ANM anunţă ninsori slabe în majoritatea regiunilor, cu excepția zonei montane, în perioada Crăciunului

Meteorologii estimează ninsori slabe în perioada Crăciunului, dar și temperaturi pozitive în majoritatea regiunilor țării. Excepție va face zona montană, unde, conform prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă în perioada 16-29 decembrie, în ajunul Crăciunului, va ninge, iar valorile termice vor fi, în general, negative.

Potrivit meteorologilor, în zona Banatului, până pe 19 decembrie, media maximelor diurne va crește de la 2 la 5 grade, interval în care media minimelor nocturne va scădea ușor, de la -2 la -4 grade. Între 20 și 24 decembrie, media maximelor termice va reveni la circa două grade, iar cea a minimelor nocturne va oscila în jurul valorii de-3 grade. Până în jurul datei de 26 decembrie, vremea se va încălzi, astfel că valorile termice maxime vor fi mai mari cu 3-4 grade, iar cele minime, cu circa două grade. Cu mici variații de temperatură de la o zi la alta, vremea ușor mai caldă decât în mod obișnuit va dura până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, în general slabe, predominant sub formă de ploaie, va fi mai ridicată în intervalul 25-29 decembrie.

În regiunea Crișanei, în jurul datei de 19 decembrie, media maximelor diurne va crește, atingând 5 grade, iar media minimelor nocturne se va menține negativă, coborând spre -4 grade. Între 21 și 24 decembrie media maximelor termice va reveni în jurul a două grade, iar cea a minimelor nocturne va fi de-3 grade. Ulterior, până pe 26 decembrie, vremea se va încălzi ușor și treptat, iar valorile termice maxime vor atinge o medie de 4-5 grade. Totodată, minimele vor fi cuprinse între -3 și -1 grad, instalându-se, astfel, un regim termic ușor mai cald decât în mod obișnuit în ultima decadă a lunii decembrie și care se va menține până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză. Vor fi posibile precipitații în general slabe, predominant sub formă de ploaie, în intervalul 25-29 decembrie.

Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, în intervalul de prognoză, media temperaturilor maxime va fi zilnic pozitivă, parcurgând faze succesive de creștere și de scădere. Astfel, de la 0 grade, pe 15 decembrie, se va ajunge la 4 grade pe 19 decembrie, apoi media va fi în jur de un grad pe 25 decembrie, iar spre sfârșitul intervalului se va situa între 2 și 4 grade. Temperaturile minime vor fi permanent sub-3 grade, iar în cele mai reci nopți (în jurul datei de 20 decembrie), media regională va atinge-7 grade. Asemenea valori termice diurne și nocturne caracterizează o vreme apropiată de normalul termic al perioadei. Nu sunt estimate decât precipitații slabe, mixte, posibile în unele zile din a doua parte a intervalului de prognoză.

În zona Maramureșului, pornind de la -1 grad pe 16 decembrie, media maximelor diurne va urca spre 4 grade pe 19 și 20 decembrie, apoi va scădea, ajungând cu puțin sub două grade în zilele de 24 și 25 decembrie, pentru ca ulterior să crească ușor. Media minimelor nocturne se va menține, în prima săptămână, între -7 și -5 grade, iar apoi se va situa între-5 și-3 grade. În aceste condiții, în intervalul de prognoză, regimul termic specific acestei regiuni va fi apropiat de cel normal pentru a doua jumătate a lunii decembrie. În ultimele trei zile ale perioadei sunt de așteptat precipitații slabe, mixte.

În Moldova, variația temperaturii aerului va fi redusă pe parcursul celor două săptămâni de prognoză. Media temperaturilor maxime va fi de 3-4 grade (între 15 și 18 decembrie), apoi va oscila în jurul a două grade, până pe 25 decembrie, iar ulterior va crește ușor, până la circa 4 grade. Temperaturile minime vor fi permanent negative, media lor suferind o scădere de la -1 grad pe 16 decembrie la -4 grade pe 19 decembrie. Între 20 și 29 decembrie mercurul din termometre se va menține, cu mici variații, în jurul valorii de -3 grade. În unele zile din a doua săptămână vor fi posibile precipitații slabe sub formă de ploaie, lapoviță sau ninsoare.

Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, creșterea mediei temperaturilor maxime de la 3 grade, pe 16 decembrie, la 6 grade, pe 20 decembrie va fi urmată de o revenire spre 3 grade pe 22 decembrie. Apoi, vor apărea mici oscilații ale acestei medii, între 4 și 6 grade. Cele mai reci nopți, cu medii ale minimelor termice de aproximativ -2 grade, se vor semnala în prima săptămână. După data de 24 decembrie și până la sfârșitul intervalului de prognoză, minimele nocturne vor deveni, în medie, ușor pozitive, situându-se în jurul valorii de un grad. În aceste condiții, regimul termic va fi, în general, normal pentru această perioadă a anului. Vor fi condiții de precipitații slabe, mixte, cu o probabilitate ceva mai ridicată între 24 și 28 decembrie.

În zona Munteniei, media temperaturilor maxime va crește între 16 și 20 decembrie, ușor și treptat, de la 3 la la 5 grade, interval în care minimele nocturne se va menține la medii între de -4 și -3 grade. În intervalul 21-24 decembrie se va reveni la o medie termică diurnă de circa 3 grade, după care va crește din nou spre 5 grade. Pe parcursul nopților celei de-a doua săptămâni se vor înregistra temperaturi minime medii în jurul a -2 grade. În ansamblu, regimul termic al intervalului de prognoză va fi apropiat de cel normal pentru a doua jumătate a lunii decembrie. În prima săptămână nu vor fi precipitații, dar în cea de-a doua acestea își vor face apariția predominant sub formă mixtă și numai pe areale restrânse.

În Oltenia, regimul termic va fi normal spre ușor mai cald, cu temperaturi medii diurne pozitive. Astfel, în primele cinci zile ale intervalului de prognoză, media temperaturilor maxime va crește de la 2 la 6 grade, în timp ce între 21 și 25 decembrie va avea loc o răcire ce va readuce această medie la două grade. În ultimele 3 zile ale intervalului vor fi temperaturi maxime ceva mai ridicate, până la o medie de 4-5 grade. Pe parcursul celor două săptămâni analizate, temperaturile minime nocturne vor fi negative și media lor va varia între -5 și -3 grade. În intervalul 24-29 decembrie, pe arii restrânse, vor fi precipitații slabe cantitativ, predominant sub formă de ploaie și lapoviță.

La munte, în prima săptămână, vremea se va încălzi simțitor, astfel încât media temperaturilor maxime va crește de la -3 grade pe 16 decembrie, la 4 grade în zilele de 19 și 20 decembrie, iar cea a minimelor nocturne de la -9 la -4 grade. După 21 decembrie și până la sfârșitul intervalului de prognoză, maximele diurne vor fi ceva mai scăzute, oscilând între -1 și 2 grade, iar minimele nocturne se vor situa între -6 și -3 grade. Până pe 24 decembrie nu se estimează apariția precipitațiilor, iar ulterior, pe fondul vremii ușor mai calde decât în mod obișnuit, se pot semnala la nivel local lapovițe și ninsori slabe în zona înaltă, chiar și ploi slabe, trecătoare, la altitudini mai mici.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 16 – 29 decembrie 2013, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia. AGERPRES