Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a recepţionat 30 de spaţii locative pentru tineri în municipiul Sighetu Marmaţiei.

„Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, a recepţionat astăzi, 12 mai, în municipiul Sighetu Marmaţiei, 30 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii. Locuinţele (10 garsoniere şi 20 de apartamente cu 2 camere) au fost construite în amplasamentul din strada Făget (fostă strada Bogdan Vodă), cu regim de înălţime P+3E+M (parter+3 etaje+mansardă). Până în prezent, în judeţul Maramureş, ANL a finalizat, în cadrul aceluiaşi program, 601 de unităţi locative”, se precizează în comunicatul de presă.

Potrivit ANL, beneficiarii sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, listele de repartiţii fiind făcute de către administraţia locală. „Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenţiei de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii”, se mai arată în comunicatul de presă.

Locuinţele pot fi achiziţionate de către chiriaşi după o perioadă de minim un an. „În prezent, în urma ultimelor modificări legislative, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriaşi, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii. Valoarea de înlocuire care se utilizează în prezent la calcularea de către autorităţile publice locale a preţului de vânzare al locuinţelor, stabilită prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice nr. 2097 din 5 iulie 2019 şi valabilă până la data publicării următorului ordin în Monitorul Oficial al României, este de 1.916,42 lei/metru pătrat, inclusiv TVA”, a arătat ANL. AGERPRES