ANI efectuează o analiză privind cheltuirea banilor publici de către administraţiile publice locale

georgescu_horia.jpgAgenţia Naţională de Integritate efectuează o analiză privind drenarea banilor publici în administraţiile publice locale, a declarat, marţi, preşedintele ANI, Horia Georgescu , la o dezbatere organizată de Institutul de Politici Publice referitoare la sistemul naţional de achiziţii publice. “Efectuăm o analiză şi la finele lui mai vom vedea că drenarea banilor publici în administraţiile publice locale reprezintă un mod de viaţă”, a afirmat Horia Georgescu.

Acesta a precizat că o parte din consilierii locali sau judeţeni participă la bugete sau comisii care ţin de elaborarea de bugete, iar banii ajung la firmele lor sau ale rudelor. “Din punctul nostru de vedere, este un conflict de interese”, a adăugat preşedintele ANI.

O vulnerabilitate a sistemului este lipsa bunei practici şi a jurisprudenţei după descoperirea cazurilor în care se constată conflicte de interese, a spus acesta, 80% din cazuri soluţionându-se în favoarea agenţiei.

“Din păcate şi în cazurile pe care ANI le-a gestionat, deşi avem decizii definitive în instanţă, nu am reuşit să anulăm un contract pentru că trebuie să iniţiem o nouă procedură în materie civilă a contractelor, iar instanţele ne-au spus că nu se poate. Din a doua perspectivă, sancţiunile referitoare la persoanele care sunt în conflict de interese sunt inexistente şi nedescurajante. Poate să îşi piardă mandatul, dar procesele în instanţă durează cu anii, iar persoana poate candida pe o altă funcţie. Nu este descuranjant. E irelevant să ai o decizie după 3-4 ani, timp în care contractul s-a executat, cu efecte”, a declarat Georgescu.AGERPRES