Funcţionarii din cadrul Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud afiliaţi Sindicatului „Egalitatea” vor intra luni, 10 aprilie, în grevă generală, nemulţumiţi de nivelul de salarizare existent în prezent.

Prefectul de Bistriţa-Năsăud, Teofil Cioarbă, a confirmat intenţia funcţionarilor din subordine de a se alătura demersului iniţiat de sindicat, menţionând totodată că acest lucru nu va afecta activitatea celor de la Paşapoarte, Permise şi din cancelaria prefectului.

„Serviciile de paşapoarte şi înmatriculări nu sunt afectate, îşi vor desfăşura în regim normal activitatea, doar aparatul Instituţiei Prefectului – mai puţin prefect, subprefecţi şi cancelaria prefectului. Până în momentul de faţă, 20 de angajaţi şi-au manifestat intenţia de a participa la grevă”, a precizat prefectul Cioarbă.

În ultimul an, mai mulţi funcţionari din cadrul Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud au optat pentru transferuri la instituţii publice cu un nivel de salarizare mai ridicat, precum Primăria municipiului Bistriţa, Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor sau Autoritatea Electorală Permanentă.

De asemenea, angajaţii din cadrul Prefecturii Buzău vor intra luni în grevă generală, nemulţumiţi de grila de salarizare care nu este în concordanţă cu activităţile pe care le desfăşoară. Potrivit sindicaliştilor, în prezent, un angajat al instituţiei prefectului are un salariu mult mai mic decât cel al unui angajat din consiliul judeţean, din primării sau alte servicii publice deconcentrate.

„Sindicatul va desfăşura o grevă generală. Ca revendicări principale amintesc în primul rând transferarea angajaţilor din funcţii teritoriale la funcţii de stat, salarizarea să fie conformă cu atribuţiile pe care le avem în cadrul Instituţiei Prefectului având în vedere că Prefectura este organ de control pentru activităţile administraţiei publice locale şi de coordonare a serviciilor deconcentrate. De asemenea dorim trecerea noastră din subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG). Considerăm că aici ar fi locul nostru şi nu într-un minister militarizat”, a declarat Stelică Bordea, liderul Sindicatului din Instituţia Prefectului Buzău, grup afiliat Sindicatului „Egalitatea”, al funcţionarilor publici şi personalului contractul din administraţia publică.

Angajaţii prefecturii se vor afla luni la lucru dar nu vor desfăşura nicio activitate cu publicul. „Greva generală va începe luni dimineaţa la ora 8.00, vom fi prezenţi la serviciu toţi angajaţii dar cu încetarea lucrului. Serviciul Apostilă este în grevă, Registratura este în grevă cu excepţia primirii corespondenţei de care se va ocupa personalul cabinetului prefectului. Sper să fim luaţi în seamă de către conducerea ministerului şi să reuşim în acest demers”, a precizat liderul de sindicat. În situaţia în care revendicările nu vor fi soluţionate, sindicaliştii ameninţă cu prelungirea grevei generale.

Angajaţii Instituţiei Prefectului Iaşi, membri ai Sindicatului „Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică, dar şi salariaţi care nu sunt membri de sindicat au informat că luni vor fi în grevă. Potrivit sindicaliştilor, activitatea de la Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte şi de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor nu va fi afectată şi se va desfăşura conform programului normal de lucru.

Salariaţi din cadrul Instituţiei Prefectului au declarat că solicită Parlamentului adoptarea de urgenţă a unui proiect legislativ care să modifice o ordonanţă de urgenţă din 2019, ce vizează Codul administrativ. Totodată, solicită şi modificarea Legii-cadru 153 din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, respectiv, includerea funcţiilor publici din instituţiile prefectului în cadrul funcţiilor publice de stat, fapt care va duce şi la majorarea salariilor. De asemenea, angajaţii din Instituţia Prefectului Iaşi solicită ca instituţia în care îşi desfăşoară activitatea să fie în subordinea Guvernului, iar ordonatorul principal de credite să fie Secretariatul General al Guvernului şi nu Ministerul Afacerilor Interne cum este în prezent.

O altă nemulţumire a angajaţilor din Instituţia Prefectului Iaşi, dar şi din alte instituţii similare din ţară, vizează şi cuantumul salariilor, care este mai mic decât cel al angajaţilor din Consiliul Judeţean sau primării. „Salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale şi de conducere a serviciilor publice deconcentrate. În urma aplicării în mod discriminatoriu a prevederilor legii salarizării de la momentul intrării in vigoare, din 2017, faţă de personalul de execuţie din cadrul instituţiei prefectului, s-a ajuns la situaţia nefirească în care funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul instituţiei prefectului care au atribuţii de îndrumare, verificare, control, monitorizare să aibă un nivel de salarizare mult mai mic decât cel al personalului din cadrul autorităţilor publice locale sau serviciilor publice deconcentrate. În acest caz, considerăm că nu se mai poate vorbi despre autoritatea Instituţiei Prefectului faţă de entităţile publice, iar autoritatea de control cu care funcţionarii publici din cadrul instituţiei prefectului sunt investiţi este formală, afectând în acest fel prestigiul şi demnitatea funcţionarilor publici din cadrul instituţiei prefectului şi implicit autoritatea instituţiei prefectului”, consideră sindicaliştii.

Președintele Sindicatului „Egalitatea” al Funcționarilor Publici și Personalului Contractual din Administrația Publică, Cosmin Enescu, a anunțat că aproximativ 18.00 de angajați ai prefecturilor din România vor declanșa, începând de luni, 10 aprilie, greva generală. “Funcţionarii publici şi personalul contractual din instituţiile prefectului din țară declară grevă generală în data de 10 aprilie 2023. La această acţiune vor participa 1.800 salariaţi prin încetarea colectivă şi voluntară a lucrului la sediul instituţiei prefectului”, a informat președintele Sindicatului „Egalitatea” al Funcționarilor Publici și Personalului Contractual din Administrația Publică. AGERPRES