ANFP anunta ca salariile functionarilor publici nu vor fi diminuate prin noua legislatie

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare a functionarilor publici nu diminueaza salariile si nici drepturile de pensie sau alte drepturi de asigurari sociale ale acestora, se arata intr-o precizare a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP).
ANFP aminteste ca proiectul a fost elaborat cu sprijinul expertilor programelor finantate prin Banca Mondiala. La baza elaborarii acestuia au fost avute in vedere prevederile Legii nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici, precum si principiile si optiunile formulate in documentul de politica publica, aprobate de catre Comitetul interministerial pentru finalizarea politicii de stabilire a sistemului unitar de salarizare a functionarilor publici.

De asemenea, comunicatul subliniaza ca in noiembrie 2006, ANFP, impreuna cu MAI, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, a finalizat proiectul de lege, iar in perioada 11 noiembrie 2006 – 17 ianuarie 2007 a fost derulat un amplu proces de consultare a partenerilor de dialog social: organizatii sindicale reprezentative ale functionarilor publici, asociatii profesionale ale functionarilor publici, structuri asociative ale administratiei publice locale. Pe parcursul consultarilor, sustine ANFP, au fost convenite mai multe modificari care au vizat atat continutul sistemului de salarizare, cat si aspecte de forma, fapt care a condus la elaborarea a 40 de variante succesive ale acestui proiect.

“Proiectul propune o redefinire a salariului de baza, o definire clara a suplimentului postului, a suplimentului corespunzator treptei de salarizare si a celorlalte drepturi de care beneficiaza functionarii publici. Potrivit noului sistem, drepturile de asigurari sociale se raporteaza la salariul functionarului publici, compus din salariul de baza cumulat cu suplimentul postului, suplimentul corespunzator treptei de salarizare si sporul de vechime, la care se adauga, indemnizatia salariala prin care se asigura cel putin mentinerea veniturilor”, precizeaza ANFP.

ANFP sustine totodata ca proiectul de lege faciliteaza mobilitatea fortei de munca in sistemul functiei publice, respectarea principiului autonomiei locale si al descentralizarii, reducerea inconsistentelor actualului sistem de salarizare, fiind in concordanta cu standardele europene in domeniu. In consecinta, reprezentantii functionarilor publici precizeaza ca toate acuzatiile privind reducerea salariilor functionarilor publici prin acest proiect de lege sunt false.
Secretarul general adjunct al Partidului Conservator, Codrin Stefanescu, declarase pe 28 ianuarie ca guvernul pregateste un proiect de lege care prevede micsorarea bazei salariale de impozitare a functionarilor publici. Guvernul a dezmintit si el aceste acuzatii, aratand ca functionarii publici vor beneficia de trei majorari salariale pe parcursul anului 2007: o crestere cu 5% incepand cu luna ianuarie, o crestere cu 2% din luna aprilie si cu 11% din luna octombrie. La nivelul anului 2007, majorarea de care va beneficia aceasta categorie de personal va fi de 18,88%, potrivit executivului. (Un material de Mariana SEMCU)