szakal_andras.jpgUn control efectuat, la inceputul saptamanii, de inspectori ai Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) la primariile din Fagaras, Lisa si Feldioara, dar si la Directia Judeteana de Statistica, APIA si Directia Finantelor Publice Brasov, au scos la iveala mai multe nereguli.

Presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Szakal Andras, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca „au fost constatate lucruri destul de grave la nivelul aplicarii legislatiei in domeniul functiei publice”.

Dintre neregulile grave gasite la cele trei primarii, Szakal Andras a spus ca nu exista avize pe state de functii si pe organigrame. De asemenea, s-a constatat ca sunt posturi ocupate pe alte criterii decat cele publicate in Monitorul Oficial fapt pentru care se va sesiza Curtea de Conturi, ANI si Prefectura pentru a lua masurile ce se impun si a se intra in legalitate. Echipa de control a mai constatat ca s-au dat o serie de sporuri functionarilor publici pe acorduri colective de munca care au dublat de fapt salariilor unor angajati, iar ordonatorii principali de credite erau responsabili sa rezolve aceste probleme.

„Controlul a vizat perioada 2003-2009, iar aceste primarii spre surprinderea mea nu au avut avize de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici inca din anul 2003. De aceste nereguli sunt responsabili primarii din mandatul respectiv”, a subliniat Szakal. O alta problema se refera la declaratiile de avere si la declaratiile de interese care nu au fost depuse conform prevederile legale, pentru care va fi sesizata ANI.

O problema destul de grava s-a constatat la Fagaras, unde 180 de functionari publici nu au depus juramantul dupa trei zile de la actul de numire asa cum prevede legea. In urma discutiilor cu directia juridica din cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici s-a luat decizia de a se ataca in instanta de contencios administrativ toate actele de numire a acestor functionari publici, iar daca instanta va da dreptate Agentiei Nationale a Functionarilor Publici exista riscul ca acesti functionari publici sa fie destituiti din functii, a mai aratat Szakal Andras. „Problema grava este ca circa 30 din cele 58 de primarii din judetul Brasov nu au avize sau state de functii pe anul 2009 de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici”, a conchis Szakal Andras.

In ceea ce priveste controlul de la Directia de Statistica, Directia Finantelor Publice si APIA, s-au constatat in mare aceleasi probleme care se refera la inexistenta vreunui aviz pe statul de functii de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici si nici reincadrarea functionarilor publici in conformitate cu OUG 92/2004. Raportul de control va fi definitivat in termen de 15 zile, dupa care se vor lua masurile de rigoare. Asemenea controale vor incepe in zilele urmatoare in judetele Prahova, Giurgiu, Ialomita, astfel ca in cateva luni sa fie controlate toate judetele, a precizat Szakal Andras.