chiliman_andrei_.jpgPrimarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă, că va solicita luni, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, ca magazinele care comercializează plante etnobotanice să nu poată funcţiona la o distanţă mai mică de doi kilometri de unităţile de învăţământ.

„Am convocat mâine (n.r. – luni, 29 noiembrie) o şedinţă extraordinară a Consiliului Local al Sectorului 1 pentru a le supune spre dezbatere un proiect de hotărâre privind regulamentul de funcţionare a comerţului cu plante etnobotanice pe teritoriul sectorului 1. Astfel de magazine vor putea funcţiona doar la o distanţă nu mai mică de doi kilometri de unităţile de învăţământ, de spitale, de locurile de joacă pentru copii, de parcuri şi de alte obiective sociale şi culturale de pe raza sectorului”, a declarat primarul Chiliman.

El şi-a motivat decizia prin faptul că un magazin care vindea produse etnobotanice şi care fusese iniţial închis de Poliţia Comunitară a sectorului 1 a fost redeschis.

„Un magazin care vindea produse etnobotanice, situat în str. Jiului din cartierul Pajura, a fost închis de Poliţia Comunitară a Sectorului 1 la solicitările cetăţenilor disperaţi din zonă. Cu toate acestea mărfurile confiscate au fost returnate şi magazinul a fost redeschis a doua zi, cu largul concurs al unor structuri din Ministerul de Interne. În loc să scoată definitiv această activitate în afara legii, Poliţia Naţională închide ochii la aceste magazine cu etnobotanice, ceea ce eu nu pot să fac”, a declarat Andrei Chiliman.


În opinia edilului, Ordonanţa de Guvern 63/2010 a dus România „pe timp de pace” într-un „război al clanurilor mafiote cu cetăţenii oneşti”, în timp ce poliţia este „copleşită şi lipsită de orice reacţie” din cauza lipsei de personal. Primarul a apreciat că una dintre consecinţele Ordonanţei 63 este şi desfiinţarea patrulelor comune, care „constituiau un factor de siguranţă pentru cetăţeni”.


„Măsurile luate de Guvernul Boc-Udrea reprezintă de fapt un atentat la siguranţa publică. Au adus comunităţile locale, în cazul nostru sectorul 1, la situaţia în care efectivul de forţe de ordine a rămas insuficient ca număr şi este şi foarte prost plătit, asta în condiţiile în care şi efectivul Poliţiei Naţionale, din cele cinci secţii de pe teritoriul sectorului 1, este extrem de redus. Cum poţi să asiguri ordinea, liniştea publică şi siguranţa cetăţenilor cu doar 190 de poliţişti comunitari, împărţiţi pe trei schimburi? Este vorba de o suprafaţă care acoperă o treime din Bucureşti”, a mai spus Andrei Chiliman.


Primarul sectorului 1 a subliniat că este necesară adoptarea urgentă a unor „măsuri pentru protecţia cetăţenilor, şi nu măsuri îndreptate împotriva lor” şi să nu mai fie tergiversată elaborarea „regulamentului-cadru pentru constituirea şi funcţionarea poliţiei locale, care va prelua structurile poliţiei comunitare”. AGERPRES