chiliman_mare.jpgLegislaţia actuală nu spune al cui este gunoiul menajer, deşi ar trebui să fie al autorităţii locale, dacă aceasta îl ridică, a declarat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, luni, la dezbaterea „Urgenţele industriilor verzi”.

„Legislaţia actuală nu spune al cui este gunoiul menajer. Dacă nu ai răspuns la dreptul de proprietate asupra acestui produs, care conţine în el foarte multe elemente care pot fi valorificate şi care au o valoare comercială uneori foarte ridicată, nu poţi să mergi mai departe şi să spui că faci minuni. Atâta vreme cât în Bucureşti eu, ca autoritate locală de sector, plătesc atât curăţenia stradală, cât şi ridicatul gunoiului menajer, gunoiul menajer este al autorităţii locale. Numai că nu e chiar aşa, pentru că sunt tot felul de lacune care ne fac să ne judecăm ani de zile dacă vrem să vedem al cui e”, a spus Chiliman.

Potrivit acestuia, sunt multe firme agreate de Ministerul Mediului care colectează deşeurile fără să dea autorităţii locale niciun ban. „Sunt tot felul de firme agreate de Ministerul Mediului care colectează unii deşeuri de sticlă, alţii PET-urile, hârtie şi aşa mai departe, care sunt elementele importante şi le valorifică ei, fără să ne dea nouă niciun ban. Într-o legislaţie imperfectă, tot felul de peşti mai mari sau mai mici sau rechini care se descurcă prin diverse metode în sistemul acesta legislativ imperfect. Uleiul pe care îl foloseşte fiecare gospodărie la gătit este cancerigen dacă îl foloseşti de două ori succesiv. Majoritatea gospodăriilor îi dau drumul la chiuvetă. În străinătate este colectat. La noi nu există un sistem care să colecteze aşa ceva”, a explicat primarul sectorului 1. AGERPRES