chiliman_andrei_.jpgPrimarul sectorului 1, Andrei Chiliman, susţine că reabilitarea termică a blocurilor va continua, în ciuda piedicilor puse de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi o acuză pe Elena Udrea, ministrul de resort, de ”afirmaţii mincinoase” în ”aşa-zisul raport de evaluare al programului de reabilitare termică”.

”Sectorul 1 a fost promotorul programului de reabilitare termică în România, administraţia Chiliman fiind cea care a găsit soluţia pentru deblocarea acestui program la nivel naţional, în anul 2008. De atunci, în ciuda piedicilor puse de guvernarea PD, Primăria Sectorului 1 a reuşit, prin resurse proprii, să reabiliteze termic gratuit zeci de blocuri, beneficiari fiind câteva zeci de mii de locuitori ai sectorului 1 care plătesc o jumătate din valoarea facturii la întreţinere în sezonul rece”, precizează Chiliman într-un comunicat transmis miercuri.

El afirmă în comunicat că MDRT, în loc să fie preocupat de identificarea surselor de finanţare pentru a sprijini comunităţile din România, pune piedici programului de reabilitare termică şi o acuză pe Elena Udrea că de când este ministru ”a reuşit doar să aloce discreţionar fonduri pentru localităţi conduse de primari PD sau apropiaţi partidului de guvernământ” şi că, în 2010, după ce a epuizat resursele bugetare, a stopat programul.


”Primăria Sectorului 1 înţelege indignarea doamnei Elena Udrea pentru faptul că în sectorul 1 s-au reabilitat termic 133 de imobile, în condiţiile în care Ministerul Dezvoltării a alocat discreţionar fonduri pentru acest proces în anul 2010 sectoarelor 2, 3 şi 6 din Capitală, municipiilor Cluj, Braşov, Arad şi altor localităţi conduse de primari PD sau apropiaţi partidului de guvernământ, nu însă şi pentru locuitorii sectorului 1. Nu înţelegem însă indignarea doamnei Udrea faţă de costurile pentru procesul de reabilitare termică, costuri care se înscriu în media naţională stabilită de minister”, adaugă sursa citată.


Chiliman precizează că în sectorul 1, media costurilor de reabilitare termică este de 81 euro/metru pătrat, preţ care este în media naţională stabilită de minister şi sub media pe Bucureşti. ”Îi asigur pe locuitorii sectorului 1 că vom continua programul de reabilitare termică, în ciuda tentativelor penibile de discreditare a acestui program de către Elena Udrea. După încercările eşuate de a opri acest program, în sectorul 1, prin nealocarea de fonduri, ministrul aşa-zisei dezvoltări încearcă să discrediteze eforturile noastre de a aduce un confort termic în locuinţe, costuri reduse la întreţinere şi un aspect urbanistic plăcut al comunităţii noastre. Nu va reuşi! Vom continua să reabilităm termic blocuri, gratuit, prin eforturile noastre”, adaugă primarul sectorului 1, precizând că obiectivul său pentru acest mandat este ”creşterea calităţii vieţii”.

Reacţia lui Andrei Chiliman vine după ce Elena Udrea l-a acuzat pe primarul sectorului 1 că are cel mai mare buget dintre toate sectoarele şi, cu toate acestea, umflă costurile reparaţiilor. ”Domnul Chiliman are, în acest moment, pe mână cel mai mare buget de sector din Bucureşti. Ce face el cu acest buget? Reabilitează termic locuinţe la cel mai mare preţ din ţară. Dacă media reabilitărilor termice este de 2.500 de euro per apartament, la Chiliman în sector blocurile se reabilitează şi cu 30.000 de euro pe apartament. Cifrele sunt la noi la minister”, a declarat recent Elena Udrea într-o discuţie pe site-ul realitatea.net.AGERPRES