Un smart-city înseamnă un oraş construit pe trei piloni de bază, respectiv pe educaţie, economie şi un mediu sănătos, a declarat primarul municipiului Piatra-Neamţ, Andrei Carabelea, la conferinţa „From City to Smart City„.

Conceptul de smart-city este o cultură, este o tendinţă globală menită să ajute oraşele, administraţiile, să construiască un viitor mai bun pentru oameni. Asta înseamnă, pe de o parte, reducerea resurselor de orice natură şi o valorificare, o creştere sustenabilă a calităţii vieţii. Din punctul meu de vedere, un smart-city este un oraş sănătos, iar pentru a construi un oraş sănătos avem nevoie de trei piloni de bază. Are nevoie de oameni sănătoşi, adică de o educaţie care să formeze o societate care să aibă cultura responsabilităţii şi care să fie agilă, să se poată adapta vremurilor. Are nevoie de servicii de sănătate la un nivel care să susţină şi să încurajeze oamenii, pornind de la campanii de prevenţie, în primul rând. Apoi, o economie sănătoasă care este şi o consecinţă a pregătirii profesionale la care va conduce o educaţie sănătoasă. Şi, nu în ultimul rând, un mediu sănătos, pentru că asta este caracteristica de bază care le influenţează pe celelalte două„, a spus Andrei Carabelea.

El a subliniat că municipiul Piatra-Neamţ are toate resursele naturale de care poate beneficia un oraş inteligent, dar este necesară o strategie de dezvoltare durabilă.

În Piatra-Neamţ nu s-au întâmplat, în ultimii ani, foarte multe lucruri în această direcţie de a reduce risipa şi de a folosi eficient resursele. Aceasta este datoria şi oportunitatea noastră în acest moment, de a construi de la zero. Însă când ne referim la oraşe inteligente, să evităm să avem acea tendinţă concurenţială între primari şi municipii, oraşe, pentru că nu este vorba de ambiţii, orgolii şi trofee şi este vorba despre cât despre eficienţi suntem în a rezolva nevoile reale ale comunităţii. Un oraş inteligent nu investeşte în lucruri inutile. Prin urmare, trebuie să pornim de acolo de unde este nevoie cu maximă urgenţă„, a adăugat Andrei Carabelea. AGERPRES