Oraşele joacă un rol cheie pentru dezvoltarea durabilă a Europei şi a României, acestea fiind motoare ale economiei, consideră preşedintele AHK România, Andreas Lier.

„Mai mult ca niciodată, oraşele joacă un rol cheie pentru dezvoltarea durabilă a Europei şi a României. Acestea sunt motoare ale economiei noastre, locuri unde ne conectăm, creăm, unde inovăm. Acestea sunt centre de servicii, consumă multă energie, dar reprezintă cheia decarbonizării economiei. Am constat, din cauza conflictului recent, cât de importantă este aprovizionarea cu energie şi cât de importantă va rămâne. Totuşi, oraşele sunt o oglindă a unei dezvoltări importante a ceea ce se întâmplă în dezvoltarea societăţii, a ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Tocmai de aceea mă bucur şi sunt recunoscător să văd în acest context că există o masă rotundă dedicată siguranţei oraşelor şi gestionării crizelor migratorii. Ne ocupăm astfel de situaţia actuală în care ucrainenii pleacă şi ajung şi în România, printre alte ţări, din cauza agresiunii ruseşti. Să le dorim vecinilor noştri din Ucraina să fie pace”, a afirmat Andreas Lier, la cea de-a zecea ediţie a conferinţei „Cities of Tomorrow”, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România).

La rândul său, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, a subliniat că oraşele rămân zonele principale în ceea ce priveşte energia, managementul deşeurilor, dezvoltarea unor soluţii de mobilitate inteligentă şi răspunsul la probleme referitoare la educaţie.

„Din ce în ce mai mulţi oameni de pe planetă se îndreaptă spre oraşe. Nu ştiu dacă s-a ajuns la un vârf, există tot felul de discuţii despre asta, sau dacă oamenii încep să se întoarcă la ţară, după cum am început să constatăm în timpul pandemiei. Probabil că imaginea generală nu se schimbă prea mult. De aceea, probabil că oraşele rămân zonele principale în ceea ce priveşte energia, managementul deşeurilor, dezvoltarea unor soluţii de mobilitate inteligentă şi răspunsul la probleme referitoare la educaţie şi alte aspecte”, a menţionat Peer Gebauer. El a precizat că, în afară de Bucureşti, mai există oraşe în România care au parcurs un drum lung în ultimul deceniu.

„Am avut privilegiul ca în prima jumătate de an de mandat să vizitez destul de multe dintre oraşele mari, cum ar fi: Cluj, Sibiu, Timişoara, Iaşi sau Braşov şi Oradea. Am fost foarte impresionat de ceea ce s-a obţinut acolo, de evoluţii, de faptul că oraşele au devenit mai frumoase şi plăcute de vizitat. De asemenea, evoluţiile în ceea ce priveşte mobilitatea şi traficul. Desigur, mai sunt mult lucruri de făcut şi multe probleme de rezolvat, tocmai de aceea este atât de important să ne întâlnim în acest format şi să continuăm acest proces în care privim lucrurile în retrospectivă”, a adăugat Peer Gebauer.

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti a subliniat că „este destul de greu să vorbeşti despre poveşti de succes în aceste zile atunci când constatăm că dincolo de frontieră sunt oraşe care sunt făcute una cu pământul de o agresiune rusească brutală şi de teroarea contra unor oameni nevinovaţi”.

„Primim în fiecare zi veşti care ne lasă fără cuvinte. Astfel, chestiuni precum managementul mobilităţii şi traficul par îndepărtate dacă te uiţi la fotografii cu Mariupol sau alte oraşe bombardate şi făcute ruine. Totuşi, în ciudata acestui război îngrozitor, trebuie să ne gândim şi la nişte elemente bune. Să vorbim despre curajul şi tăria ucrainenilor şi a autorităţilor ucrainene de a se apăra, lucru care trebuie menţionat. Simt admiraţie şi faptul că trebuie să îi sprijinim emoţional pentru eforturile lor de apărare. Există şi un aspect pozitiv în toate aceste încercări şi anume o întărire a legăturilor şi a unităţii transatlantice şi europene”, a menţionat Peer Gebauer.

El a precizat că, adesea, oraşele de lângă graniţă, cum sunt Sighetul Marmaţiei sau Isaccea, primesc primul val de refugiaţi, răspunzând problemelor acestor persoane şi fluxurilor migratorii. „Vreau să-i felicit şi pe membrii multor comunităţi din oraşele mici şi mari din România care au avut o contribuţie remarcabilă de-a lungul crizei”, a mai spus ambasadorul Germaniei la Bucureşti. AGERPRES