Andras Szakal: “Reorganizarea ANFP si INA – o decizie care convine intereselor Romaniei”

szakal andras.jpgDecizia restructurarii si reorganizarii unor agentii precum si preluarea Institutului National de Administratie (INA) este o decizie politica care nu a fost luata peste noapte, e o decizie a Executivului si a Ministerului Administratiei si Internelor care convine intereselor Romaniei de a iesi din actuala criza economica si financiara, a declarat presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), Andras Szakal.

El a spus ca exista doua variante pentru functionarea viitoare a INA iar una dintre acestea ar putea fi subordonarea INA Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, asa cum a decis Executivul, dar ca institut si nu ca directie sau compartiment.

”Este de discutat acest lucru. O decizie va fi luata dupa adoptarea legii prin asumarea raspunderii si se va finaliza cu o hotarare de guvern”, a spus Szakal, care a adaugat ca restructurarea si reorganizarea INA si ANFP ar putea fi finalizate in maximum doua luni. Presedintele ANFP sustine ca prin reorganizarea Agentiei si prin preluarea INA, numarul celor peste 300 de posturi existente in cele doua institutii se va reduce la jumatate, ajungand la 176.

”Este normal ca activitatea INA sa fie preluata de ANFP, pentru ca INA functioneaza ca un centru de formare al functionarilor publici. Decizia Executivului este cu atat mai binevenita cu cat noi (ANFP) dorim reformarea administratiei publice si ‘scolirea functionarilor publici”, a mai spus presedintele ANFP.


Szakal a subliniat ca trecerea INA in subordinea ANFP nu inseamna o suma mai mare de bani alocata Agentiei de la bugetul de stat, pentru ca salariile celor de la INA sunt similare celor de la ANFP.

”Se mareste numarul de angajati ai ANFP, dar cumuland cele doua institutii, se va face o reducere considerabila de posturi. Din doua directii economice vom avea una singura, din doua directii de dezvoltare vom avea o singura directie si asa mai departe. De asemenea, vor fi reorganizate cele opt centre regionale ale INA”, a explicat presedintele Andras Szakal. In ceea ce priveste afirmatiile pe care directorul INA, Mircea Cosea, le-a facut la inceputul acestei saptamani, intr-o conferinta de presa, potrivit carora numarul de angajati ai INA prezentat in sedintele

Executivului nu ar fi in concordanta cu realitatea, Szakal a precizat ca ”cifrele privind numarul de angajati ai INA prezentat in sedintele de Guvern de catre MAI nu sunt inventii” si ca ”acele cifre tot din INA au plecat”. Referindu-se la sumele de bani pe care Romania ar putea sa le ramburseze Uniunii Europene din cauza desfiintarii INA, presedintele ANFP sustine ca finalizarea proiectelor cu finantare externa va avea loc la sfarsitul acestui an si tara noastra nu va trebui sa ramburseze bani Comisiei Europene. ”Si ANFP are proiecte cu finantare externa. Oficiul de Plati si Contractare PHARE reprezinta legatura dintre institutii si finantarea externa de la Comisia Europeana.Vom facem un memoriu, in momentul in care vom prelua INA si vom asigura continuitatea proiectelor aflate in derulare”, a mai spus presedintele ANFP.