”De când a apărut Fundația Comunitară Buzău s-a schimbat mult percepția oamenilor și atitudinea lor. La început erau foarte reticenți, dar conform celor spuse de colegii mei (pentru ca eu sunt în Fundație de doar 6 luni), în cei 3 ani de când funcționăm s-a văzut o schimbare în atitudinea oamenilor. Prin intermediul Fundației Comunitare Buzău, am adus lucruri noi în comunitate: am finanțat o grădină muzicală pentru copii, mese de tenis pentru nevăzători, etc. Practic Fundația Comunitară Buzău finanțează proiecte ale grupurilor de inițiativă și ale ONG-urilor locale și încercăm să ajungem la cât mai mulți oameni”, a povestit Anca Nicolescu, Director Executiv FCBZ, în cadrul întâlnirii din luna noiembrie a Comunității Asociaților de pacienți CASPA.RO.
Anca a vorbit despre rolul Fundației Comunitare Buzău și despre scopul direct al acestei fundații: ”Fundația Comunitară Buzău este o organizație non-profit, un instrument al societății civile, care se implică activ în dezvoltarea comunității buzoiene, folosind resursele locale”.
Rolul Fundației este să dezvolte și să susțină ONG-urile și inițiativele civice din județul Buzău, să stimuleze implicarea civică și să coaguleze resursele de tot felul existente la nivelul județului. Fundația strânge bani de la persoane fizice și juridice (mai ales de la persoane juridice), pentru a oferi granturi către ONG-uri și grupuri de inițiative specializate locale, cu scopul de a stimula implicarea civică și de a contribui la bunăstarea comunității. ”Practic ne dorim să reinvestim în comunitate bani strânși din comunitate”, a declarat Anca Nicolescu.
Fundația Comunitară Buzău activează în domenii importante și de mare interes pentru comunitate precum: sănătate, educație și mediu. Acestea sunt cele trei direcții strategice ale fundației comunitare.
Anca Nicolescu, Director executiv FCBZ, a prezentat rezultatele fundației de-a lungul timpului: ”Am dezvoltat 4 fonduri tematice și 6 evenimente de fundraising și am avut investiții de 818.659 în 31 de proiecte cu direcție către sănătatea, educație și mediu. Principalele programe, fonduri tematice și evenimente sunt: Fondul de Burse, Fondul Științescu Buzău, Cercul de Donatori Buzău, Prânzișorul Boieresc, Seri Sociale și Fondul pentru un viitor mai bun în comunități.”
”Conceptul de ”Seri sociale” este un proiect extrem de important și datorită acestuia am reușit să dezvoltăm și acest eveniment pilot, de campanie de educare în sănătate. Serile sociale sunt evenimente care se desfășoară lunar, care implică 11-12 persoane cu o anumită specializare din Buzău, acestea împărțind idei în această direcție. Au fost 5 astfel de întâlniri, iar în urma acestor întâlniri, 3 medici au dorit să se implice și au susținut această campanie de prevenție în sănătate”, și-a continuat intervenția invitatul special al întâlnirii Caspa.ro din luna noiembrie.
Cum se implementează un proiect?
În intervenția sa Anca Nicolescu – Director executiv FCBZ a vorbit despre cele mai importante momente atunci când vine vorba despre implementarea unui proiect: ”Prima etapă este să găsească nevoia de la care a plecat ideea, apoi să se asigure că proiectul are un impact real și pozitiv, iar un alt lucru important este să scrie acel proiect. Finanțăm grupuri de inițiativă care implementează proiectele și suntem lângă ei pe partea de implementare și comunicare, ca un sprijin. Suntem o punte între resurse, idei și nevoi”.
”Încercăm să popularizăm cât mai mult această idee de prevenție și ne dorim ca un ONG din comunitatea din Buzău să preia acest proiect și să îl facă mult mai mare. Noi oamenii suntem schimbarea, putem face un lucru sau un loc să fie mai bun și este important să fim atenți la cei din jurul nostru”, a fost mesajul transmis de invitatul special Anca Nicolescu, Director executiv FCBZ, în finalul întâlnirii Comunității Asociațiilor de Pacienți din luna noiembrie 2022.
Despre Comunitatea CASPA.RO
Caspa.ro este platforma digitală a Comunității Asociațiilor de Pacienți din România, un proiect dezvoltat de Oameni și Companii din iunie 2015 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Pfizer, Regina Maria, Boehringer Ingelheim, Alphega Farmacie. Din septembrie 2017 comunitatea beneficiază de propria platformă digitală unde reunim proiectele, programele și toate inițiativele asociațiilor de pacienți. Săptămânal cele mai importante știri sunt reunite într-un newsletter transmis gratuit abonaților, la care vă puteți înscrie AICI. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.