Anca Boagiu: “Romania poate absorbi si fructifica la maximum banii europeni in beneficiul comunitatilor locale”

Anul 2006 reprezinta un moment de cotitura pentru derularea programului PHARE de cooperare transfrontaliera Romania-Bulgaria.
Daca, pana in prezent, accentul s-a pus pe finantarea proiectelor mari de investitii de o parte si de alta a granitei, programul aferent anului 2005 propune noi scheme de ajutor financiar nerambursabil (grant) pentru sprijinirea initiativelor transfrontaliere. Astfel, valoarea ajutorului financiar in cadrul acestor scheme se limiteaza la maximum 1 milion de euro, iar acordarea finantarii pentru aceste proiecte se face pe baze competitionale, prin licitatie deschisa de proiecte organizate impreuna de catre autoritatile responsabile din Romania si Bulgaria. Conditiile de eligibilitate ale programului impun ca activitatile proiectului sa se realizeze impreuna cu cel putin un partener de pe cealalta parte a frontierei si sa aiba un impact transfrontalier, se arata intr-un comunicat al Ministerului Integrarii Europene.

Este incurajata participarea autoritatilor locale la aceste scheme de grant pentru ca acestea cunosc nevoile specifice comunitatilor din zonele de granita, iar proiectele se adreseaza unor beneficiari non-profit care deruleaza o activitate relevanta in aceste zone. Schema de ajutor financiar pentru anul 2006 va include toate prioritatile identificate in Documentul Comun de Programare 2003-2006, respectiv: dezvoltarea infrastructurii, protectia si managementul mediului, dezvoltarea economica si actiunilor bilaterale (cooperarea intre cetateni, institutii si comunitatile mici).

“Autoritatile locale trebuie sa inteleaga ca ele sunt principalii beneficiari ai proiectelor de cooperare transfrontaliera si sa depuna eforturi pentru a beneficia de aceste fonduri. Fara o colaborare in echipa, intre administratia centrala, cea regionala si comunitatile locale, accesarea fondurilor europene va fi mult mai dificila si mai ineficienta. Modalitatea de gestionare a fondurilor PHARE-CBC este o dovada ca Romania poate absorbi si fructifica la maximum banii europeni in beneficiul comunitatilor locale”, a declarat Anca Daniela Boagiu, ministrul integrarii europene.

De asemenea, autoritatile romane si bulgare au demarat discutiile in vederea identificarii strategiei de cooperare pentru perioada 2007-2013 si definirea sistemului comun de implementare a Programului Operational CBC 2007-2013, care va fi finantat din Fondurile Structurale. In acest context, Ministerul Integrarii Europene va definitiva, pana la sfarsitul lunii ianuarie a.c., un plan de actiune, cu termene si responsabilitati clar precizate, pentru ca, la 1 ianuarie 2007, sa poata demara procesul de cheltuire a banilor europeni alocati Romaniei si Bulgariei in cadrul programelor de cooperare transfrontaliera.

Cooperarea transfrontaliera este sprijinita in perioada de pre-aderare de programul PHARE-Cooperare Transfrontaliera. Programul a demarat in 1999, iar 2006 este ultimul an in care sunt alocate Romaniei si Bulgariei fonduri PHARE pentru aceasta cooperare. Incepand cu data aderarii, cele doua tari vor beneficia de fonduri structurale pentru sprijinirea acestui tip de cooperare.