Ministrul integrarii europene, Anca Boagiu, a declarat ca cea mai buna solutie ar fi transformarea actualelor regiuni de dezvoltare in unitati administrativ-teritoriale, chiar daca acest proces ar implica acordarea unei anumite autonomii.
„Urmatorii pasi pe care ii vad sunt transformarea regiunilor din unitati statistice in unitati administrativ-teritoriale. Rolul lor este de a atrage bani pentru dezvoltare. Aceasta discutie a avut loc in multe tari europene si nu s-a produs gaura in cer. Independenta anumitor regiuni din Spania si Italia a dus la dezvoltarea lor, iar oamenii au fost mai responsabilizati. Regiunile trebuie sa isi preia responsabilitatile si sa gestioneze banii cu mai multa responsabilitate decat acum”, a spus Anca Boagiu, in cadrul unui seminar despre integrare, organizat de Delegatia Comisiei Europene in Romania.

Ministrul integrarii a subliniat importanta unui astfel de proces, chiar daca pana in 2013, cand se discuta urmatorul buget al Uniunii Europene, nu se poate face nimic la modul concret pentru ca Romania s-a angajat sa mentina structurile existente. „Dar, pana atunci, putem demara discutii fezabile care sa aduca democratie intr-o chestiune sensibila”, a afirmat Anca Boagiu, care crede ca o dezbatere publica pe aceasta tema a regiunilor de dezvoltare ar putea fi necesara. Anca Boagiu a mai spus ca, peste sapte ani, Romania ar putea avea sase sau zece regiuni, dar care sa fie stabilite in urma unor analize clare si pe baza criteriilor de convergenta.